دریافت پلاک بین المللی (International license plate) زمانی به کار میآید که میخواهید با ماشین شخصی، خارج از مرزهای ایران را درنوردید. ما در این نوشته درباره چرایی و چگونگی دریافت پلاک بینالمللی صحبت کردهایم. از مدارکی گفتهایم که برای دریافت پلاک نیاز است. همچنین اشارهای به قیمت و هزینههای تبدیل پلاک معمولی به پلاک بینالمللی کردهایم. با این حساب، اگر میخواهید از صفر تا صد دریافت پلاک بینالمللی را بدانید تا پایان این نوشته ما را همراهی کنید.
داشتن پلاک بین المللی در چه مواقعی نیاز است؟
حقیقت این است که اگر ماشین برویی داشته باشید، سفر با آن به همه جای دنیا بیشتر میچسبد. کافی است فقط پلاک ماشین و گواهینامه خود را بینالمللی کنید. شاید هنوز برای سفر خارجی با ماشین خود توجیه نباشید، در ادامه به برخی از مزایای سفر خارجی با خودرو اشاره کردهایم:
- ساعت حرکت و استراحت دست خودتان است؛
- محدودیتی در حمل بار ندارید؛
- بازه زمانی سفر میتواند طولانی شود؛
- گاهی ماشین میتواند اقامتگاه شما باشد؛
- هزینههای سفر به طور چشمگیری کاهش مییابد؛
- تا بینهایت میتوانید در بین راه توقف داشته باشید؛
- حریم شخصی بیشتری دارید؛
و… .
البته در کنار مزایای بیشمارش، معایبی هم دارد. برخی از معایب سفر با خودروی شخصی میتواند خستگی ناشی از رانندگی، طولانیشدن بازه زمانی سفر، دیر رسیدن به مقصد، خرابی یا استهلاک ماشین باشد. حالا فکر کنید که مقصد، یک کشور خارجی باشد؛ بهطور مثال، میخواهید از تهران به ترکیه با ماشین شخصی خود بروید. در همان نگاه اول متوجه میشوید که به جای پرداخت هزینه بلیط هواپیما در مسیر رفت و برگشت برای ۴ مسافر، به دو تا سه باک بنزین و یک پلاک بینالمللی نیاز دارید. همین ارزان تمام شدن سفر، به اندازه کافی به شما انگیزه میدهد که چشمتان را روی معایب سفر با ماشین شخصی بپوشانید.
چگونه میتوان برای دریافت پلاک بین المللی اقدام کرد؟
دریافت مجوز بین المللی کردن پلاک
تا اینجا اینطور به نظر میرسد که قدم اول بعد از نیت به سفر با ماشین به خارج از کشور، بینالمللی کردن پلاک است. اولین نکتهای که به شما پیشنهاد میکنیم آن است که برای دریافت پلاک و کابوتاژ ماشین از نزدیکترین گمرک مرزی اقدام کنید که قصد خروج از آن را دارید. مثلا در سفر به عراق، کرمانشاه را و در سفر به ترکیه، تبریز را برای دریافت پلاک بین المللی انتخاب کنید. دلیل آن هم واضح است؛ اول اینکه کارکنان ادارات گمرک و کانون اتومبیلرانی مرزی تسلط و سرعت بیشتری در انجام کار دارند؛ دوم اینکه بلافاصله پس از نصب پلاک بینالمللی میتوانید بدون جریمهشدن از کشور خارج شوید. در ادامه گام به گام روالش را برایتان مطرح کردهایم:
- احراز هویت مدارک: کارت ملی، برگ سبز ماشین، سند کارخانه، کارت ماشین، گواهینامه ملی دارای اعتبار، بیمهنامه ماشین و ۴ قطعه عکس ۴×۳ را تحویل دهید و منتظر تأیید شوید. (اگر سند به نام خودتان نیست، باید وکالت نامه قانونی داشته باشید)؛
- دریافت رمز EPL: مدارک فوق را به واحد رایانه اداره گمرک تحویل دهید و یک کد دریافت کنید؛
- تایپ اظهارنامه و گرفتن شماره: درخواستی را باید ارائه دهید که در آن متعهد شوید قبل از پایان موعد اعتبار، خودرو را به کشور باز میگردانید. در این گام باید متناسب با نرخ مصوب، وجهی را بپردازید. به خاطر بسپارید که بعد از برگشت از سفر، باید به گمرک مراجعه و کاپوتاژ را باطل کنید؛
- دریافت کد سفر: با مراجعه به انتظامات، کد سفر را دریافت میکنید؛
- مشاهده و کارشناسی خودرو: یک ارزیاب، خودروی شما را بررسی میکند (بیشترین حساسیت برای ماشینهای کلاسیک است) و یک برگه تحویلتان میدهد که باید این برگه را به کارشناس خودرو تحویل دهید؛
- خروج: اگر خوششانس باشید، در کمتر از یک ساعت با مدارک لازم برای بینالمللی کردن پلاک از انتظامات خارج میشوید.
بین المللی کردن گواهینامه و کارت بینالمللی خودرو
وقتی میخواهید با خودروی شخصی خود از کشور خارج شوید، علاوه بر داشتن پلاک بین المللی باید گواهینامه ملی خود را به گواهینامه بین المللی تبدیل کنید. بینالمللی کردن گواهینامه هم آنلاین و هم حضوری انجام میشود؛ اما در این مقاله چون محوریت، دریافت پلاک بینالمللی است و آن هم فقط بهصورت حضوری انجام میشود، شیوه حضوری دریافت آنی گواهینامه بینالمللی را معرفی کردهایم. توضیحات بیشتر را در مقاله راهنمای دریافت گواهینامه بین اللملی بخوانید.
مدارک لازم برای دریافت گواهینامه بینالمللی شامل برگه کاپوتاژ، پاسپورت، اصل گواهینامه، دو عدد عکس ۴×۳ و پرداخت کارمزد میشود.
البته توجه داشته باشید که:
- آیا کشور مقصدتان، گواهینامه بینالمللی صادره از ایران را قبول دارد؟ (بیش از ۱۵۰ کشور، گواهینامه بینالمللی صادرشده از ایران را قبول دارند)؛
- گواهینامه بینالمللی با اعتبار یک ساله مناسب شماست یا با اعتبار سه ساله؟
نکته: در این گام، باید برای دریافت کارت خودرو و گواهینامه بینالمللی هزینهای را متناسب با نرخ مصوب همان سال بپردازید.
دریافت و نصب پلاک بینالمللی
تمام مدارکی که تا این مرحله در دستتان دارید را به کانون جهانگردی و اتومبیلرانی تحویل دهید. اگر مشکلی پیش نیاید، در مدت کوتاهی پلاک بینالمللی به شما تحویل داده میشود. ۲ نکته بسیار مهم که باید درباره پلاک بینالمللی بدانید:
- پلاک بینالمللی بعد از سفر، نزد شما باقی میماند؛
- پلاک بینالمللی، یک بار برای همیشه برای ماشین شما صادر میشود؛ بنابراین اگر ماشین را فروختید، پلاک را هم تحویل صاحب جدید خودرو بدهید.
توجه: برای تحویل پلاک بینالمللی با اعتبار یکساله، باید وجهی را مطابق با نرخ مصوب همان سال پرداخت کنید.
در چه کشورهایی میتوان با پلاک بین المللی صادرشده از ایران تردد کرد؟
در حال حاضر با پلاک بینالمللی صادر شده از ایران، میتوان در ۹۸ کشور جهان تردد داشت. به این نکته توجه داشته باشید که در تمام کشورهای همسایه، خودروهای ایرانی با پلاک بینالمللی اجازه تردد دارند.
نکاتی که آگاهی از آنها شما را در پروسه دریافت پلاک بینالمللی کمک میکند:
- صدور و تحویل پلاک بینالمللی فقط با مراجعه حضوری به مراکز معتبر و قانونی انجام میشود؛
- حضور شخص خودتان یا وکیل قانونیتان در اداره گمرک و کانون جهانگردی و اتومبیلرانی الزامی است؛
- کاپوتاژ، اعتبار یکساله دارد. در صورت اتمام اعتبار، میتوانید آن را تمدید کنید؛
- اگر عمر وسیله نقلیه شما بیش از ۲۰ سال است، باید از سازمان میراث فرهنگی مجوز بگیرید؛
- برخی از کشورها اجازه تردد به وسایل نقلیه با عمر بیشتر از ۱۰ سال را نمیدهند؛
- اگر نمره منفی روی گواهینامه خود دارید؛ ممکن است در پروسه دریافت پلاک بینالمللی کمی اذیت شوید؛
- احراز هویت شما در کشورهای خارجی با پلاک بینالمللی انجام میشود؛
- استفاده از پلاک بینالمللی در داخل کشور جرم محسوب میشود؛
- در حال حاضر صدور گواهینامه بینالمللی هم آنلاین و هم حضوری انجام میشود. برای اقدام حضوری، باید به مراکز معتبر اتومبیلرانی در شهر خود مراجعه کنید؛
- پیشنهاد میکنیم کسی برای گواهینامه بینالمللی اقدام کند که صاحب وسیله نقلیه است و کاپوتاژ به نام او صادر میشود؛
- رعایت قوانین رانندگی در کشور مقصد الزامی است، در غیر اینصورت جرم محسوب میشود.
هزینههای دریافت پلاک بینالمللی چقدر است؟
تا اینجای مقاله، گاهی به برخی از هزینههای معمول برای دریافت پلاک بینالمللی اشاره کردیم. در ادامه لیستی از تمام آیتمهایی را آوردهایم که به ازای هریک از آنها باید مبلغ جداگانهای پرداخت کنید. از آنجایی که در هر سال، هزینهها تغییر میکند، ما از بیان رقم نیز خودداری کردهایم:
- هزینه ترجمه گواهینامه وسیله/وسایل نقلیه یکساله یا سهساله؛
- هزینه صدور دفترچه مالکیت؛
- هزینه صدور پلاک بین المللی (ترانزیت) وسیله نقلیه (موتور یا ماشین)؛
- هزینه صدور کارنه دوپاساژ براساس تعداد برگ (۵، ۱۰، ۱۵ یا ۲۵برگی)؛
- هزینه کارت عضویت؛
- هزینه علامت CD و IR.
سخن پایانی درباره پلاک بین المللی خودرو
تلاش کردیم از سیر تا پیاز گرفتن پلاک بین المللی را با زبانی ساده برایتان بگوییم. در این میان درباره دریافت برگه کاپوتاژ گفتیم و اشارهای به گرفتن گواهینامه بیالمللی کردیم. حالا اگر بعد از خواندن این مقاله هنوز سوال یا ابهامی در ذهنتان دارید، آن را در بخش کامنتها با ما درمیان بگذارید تا در کوتاهترین زمان ممکن گروه نویسندگان ره بال آسمان به شما پاسخ دهند.