اگر شما هم مثل من عاشق داستانهای ژول ورن باشید، بدون شک در خیالتان به مرکز زمین سفر کردهاید. ماجراجوییهای زیرِ زمین هم به اندازه سفرهای روی آن جالب و لذتبخش است. در این سفر، رؤیای ما به حقیقت میپیوندد و به جایی در اعماق زمین میرویم. انتخاب امروز ما غار قوری قلعه یکی از زیباترین غارهای ایران است.
فهرست مطالب
غار قوری قلعه کجاست؟
برای دیدن غار قوری غلعه، مقصدمان جایی در غرب ایران است. باید خودمان را به استان کرمانشاه برسانیم و بعد از آن به طرف شهرستان روانسر راهی شویم. در 87کیلومتری استان و در دامنه کوه شاپو به این غار میرسیم. این غار از جاهای دیدنی روانسر است که گردشگرهای زیادی را به این شهر میکشاند.
معرفی غار و ویژگیهای آن
کمتر کسی است که با شنیدن اسم غارهای آبی، به یاد غار علیصدر همدان نیفتد. البته غار قوری قلعه هم دست کمی از آن ندارد و بازدید از هر بخشش تجربهای ناب میشود. در بین غارهای ایران، قوری قلعه طولانیترین غار و جزء هفت اثر طبیعی ملی ایران است.
-
اسم غار
مردم محلی به این غار قوری قلعه و قوری قلا هم میگویند که در زبان کردی قورِه قه لا تلفظ میشود. در نزدیکی غار، روستایی هم به همین اسم هست که خیلیها معتقدند اسم غار را از آن گرفتهاند. در نزدیکی روستا قلعهای هم هست که به قوری قلعه معروف است. قدمت این قلعه به زمان یزدگرد سوم میرسد. در زبان ترکی هم قوری قلعه به معنی قلعه خشک است که به نظر میرسد نسبتدادن آن به غار خیلی درست نیست.
-
ابعاد غار
در همین اول راه بگویم که به غار عمیق و وسیعی پا گذاشتهایم و غارگردی طولانیو مهیجی در پیش داریم. درازای این غار 12 کیلومتر است و وسعتی 3140متری دارد. به همین خاطر به آن، عنوان بزرگترین غار آبی خاورمیانه را دادهاند. عمیقترین حوضچه غار به 14متر میرسد. محلیها میگویند آب غار از بلندیهای نورکه تأمین میشود. تالارهای مختلفی در عمق هزار و ۴۰۰متری و 500متری غار وجود دارد. در ادامه به دیدن هر یک از آنها میرویم.
-
دمای غار
به غار قوری قلعه که بروید، هوای خنکی را تجربه میکنید. این غار دمایی حدود 7 تا 11 درجه سانتیگراد و رطوبتی بین 40 تا 60درصد دارد. جالب است بدانید این دما در طول سال ثابت است و تغییری نمیکند. این رطوبت باعث میشود که آبی هم زیر پوستتان برود و کمی شادابتر شوید.
-
قدمت غار قوری قلعه
غار قوری قلعه از آن غارهای قدیمی است. قدمت این غار به 65 میلیون سال قبل میرسد؛ البته جای تعجب هم نیست. ساخت این همه ظرافت و زیبایی سالها طول میکشد. زمینشناسها میگویند غار قوری قلعه مربوط به دوره دوم زمینشناسی یعنی مزوزوئیک است.
کشف غار قوری قلعه
در سال 1355 همان دورههایی که نیروهای انگلیسی در کشورمان مستقر بودند، یک گروه از غارشناسهای انگلیسی به ایران آمدند. غار قوری قلعه توجه این پژوهشگرها را به خودش جلب کرد. سال 1356 غارنوردهای فرانسوی هم به جمع آنها اضافه شدند. این دو گروه توانستند ۵۵۰ متر از غار را بررسی کنند؛ اما اکتشافها به همین جا ختم نشد. در دهه 60 غارنوردهای ایرانی دست به کار شدند و تا عمق 3کیلومتری غار را کشف کردند.
جاذبههای گردشگری غار قوری قلعه
-
چشمانداز بیرونی غار
شاید در ابتدا محو طبیعت بیرون غار قوری قلعه شوید. همه جا تا چشم کار میکند سرسبزی است. جنگلهایی از درختهای بلوط، انجیر، آلبالوی کوهی و بادام پیش چشم شماست که حالتان را تازه میکند.
-
جاذبههای دیدنی داخل غار
از جاذبههای گردشگری غار قوری قلعه بخشهای جذاب و متفاوت آن است. هرکدام از این بخشها، چهره جدیدی از طبیعت را به ما نشان میدهد. رسوبگذاریهای آهکی، هزاران استالاگمیت و استالاکتیک را در دل این غار به وجود آوردهاند. اگر این اسمها خیلی برایتان عجیب است، همان بیرونزدگی و تورفتگیهای سنگهاست. فقط کمی علمیترش را گفتیم.
تالارهای غار قوری قلعه
در غار قوری قلعه باید منتظر دیدنیهای شگفتانگیزی باشید. غار به دو فاز اصلی تقسیم میشود. هر فاز دارای چند تالار است که ویژگیهای خاص خودش را دارد. فاز اول 500 متر است. میتوانید در این فاز از تالار مریم و تالار کوهان شتر بازدید کنید. فاز دوم وسیعتر است و به 1000متر میرسد. تالارهای بتهوون، عروس و نماز از تالارهای فاز دوم هستند. اینکه هر بخش تالار برای خودش اسمی دارد، در نوع خودش جالب است.
-
تالار مریم
اولین بخش دیدنی غار، تالار مریم است. زیبایی چشمگیر این تالار به حدی است که نمیشود بهراحتی از آن گذشت. در این بخش محوطهای بزرگ شبیه به حوضچه میبینید. خوب است دوربینتان را دربیاورید و از قندیلهای آهکی آویزان این تالار عکسی بگیرید. فقط حواستان باشد فلش دوربین را خاموش کنید. این عکسها بسیار تماشایی میشود. بین قندیلهای تالار، قندیلی شبیه به چهره حضرت مریم وجود دارد. به همین خاطر است که اسم مریم را برای این تالار انتخاب کردهاند.
-
تالار کوهان شتر
بعد از تالار مریم، نوبت به این تالار میرسد. خودتان را برای دیدن قندیلهای عجیب تالار کوهان شتر آماده کنید. آنها شبیه به کشتی، شیر، ساختمانهایی با شکلهایی خاص و… هستند. انگار دستی ماهرانه تمامی قندیلها را تراشیده است.
-
تالار عروس
بدون شک این تالار، عروس تالارهای غار قوری قلعه است. میتوانید چلچراغهای طبیعی را در این بخش ببینید. قندیلهای کریستالی تالار عروس درخشش خاصی دارد و طول آنها به 12متر هم میرسد. آنها یکدست به رنگ سفید شفاف هستند و هیچ لکی رویشان نیست. کریستالهای کف غار هم ردپایتان را در خاطرشان ثبت میکنند. موقع راهرفتن نگاهی هم به زیر پایتان بیندازید تا ردپاهایتان را ببینید.
-
تالار بتهوون( بلور)
قطعاً اسم تالار بتهوون، اولین چیزی از این تالار است که توجهتان را به خودش جلب میکند. دور از انتظار نیست که ارتباطی بین تالار و موسیقی وجود داشته باشد. شگفتانگیزترین ویژگی این غار را میتوانید در این تالار ببینید. با احتیاط به قندیلهای پردهای این تالار دست بزنید. کمی که دقت کنید، صدای متفاوتی را از هر کدام میشنوید. شاید سازنده این تالار، نوازندهای باشد که شبها، نوایی زیبا را در تالار به اجرا در میآورد و نوا به گوش جنگل میرسد و روستاییها هم برایش افسانههای زیادی میسازند. ترکیببندی حوضچهها و قندیلهای بلند تالار صحنه دلنشینی از طبیعت را میسازد که در هر جایی وجود ندارد. یادتان باشد این تالار به بلور هم معروف است.
-
تالار نماز
تالار نماز، تونل دورودرازی است که 220متر درازا و 3متر پهنا دارد. به این تونل تاریک، تونل برزخ میگویند. اینجا برزخی است که تا نیمی از بخشهای آن، آب جریان دارد.
آبشارهای داخل غار قوری قلعه
یکی از زیباترین جاذبههای گردشگری غار قوری قلعه، آبشارهای آن است. اگر میخواهید دیدن این آبشارها را از دست ندهید، باید در غار 3کیلومتری پیش بروید. بعد از گذشتن از تالارها به آبشارها میرسید. صحنهای تماشایی از ۴ آبشار هست که ارتفاعشان به حدود 10 تا 12 متر میرسد. کمی بیشتر در اینجا بمانید و از این همه زیبایی لذت ببرید. علاوه بر اینها هنوز بخشهای دیگری در غار هست که پر آب است و امکان دیدنش برای بازدیدکنندهها فراهم نیست.
جانورهای کمیاب غار
در بازدید از غار ممکن است با نوعی از خفاشها به اسم موش گوشی برخود کنید. تعدادی از سمندرهای زرد هم در این غار زندگی میکنند. این دو گونه جانوری کمیاب هستند و غار قوری قلعه پناهگاه امنی برایشان است؛ اما بر اثر بیاحتیاطی و بازدیدهای پیدرپی، جمعیت این جانورها تا حد زیادی کم شده است. انسان هرجا که پا میگذارد، خرابی به بار میآورد؛ اما شما حواستان به حیوانات باشد. یادتان نرود که اینجا خانه آنهاست و شما مهمان آنها هستید.
آثار قدیمی کشفشده از غار قوری قلعه
فقط فکرکردن به اینکه زمانی شکارچیهای عصر سنگ در این غار زندگی میکردند، جذاب است. آثاری هم از عصر ساسانی در غار قوری قلعه کشف کردهاند که اعتبار تاریخی آن را نشان میدهد. هشت ظرف نقرهای که رویش نقش کبک و پرندههای شکاری و درناست هم از این غار بیرون کشیدهاند. تکههایی از سفال و 15 سکه ساسانی هم بخش دیگری از این آثار است. این سکهها مربوط به دوره یزدگرد سوم هستند.
روی دو ظرف، کتیبههایی به خط پهلوی نوشتهاند. بعضی از این ظرفهای نقره، ساخت منطقه اورامان است که از منطقههای محلی نزدیک به روانسر به حساب میآید. جمجمهای از سر انسان هم در این غار کشف کردهاند.
احتیاطهای لازم هنگام بازدید از غار
هرگز ارزشمندی طبیعت را فراموش نکنید، یادتان باشد که باید برای حفاظت از زمین تلاش کنیم. با سهلانگاریها بعضی از قندیلها آسیب میبیند و به مرور از بین میرود. حواستان باشد این قندیلها ظریف هستند و بهراحتی میشکنند. موقع بازدید سروصدای بلند ایجاد نکنید. فلش دوربینتان را هم خاموش کنید و از دوربین استفاده کنید. حیف است ظاهر زیبای غار با ریختن زباله خراب شود. این را هم یادتان باشد که غار جای خوردن خوراکی نیست.
امکانات رفاهی غار قوری قلعه
روزهای تعطیل که باشد، تعداد مسافرها هم زیاد است؛ اما برای پارک خودروی شخصیتان نگران نباشید. پارکینگی در بیرون محوطه وجود دارد. قبل از ورود به تالار هم باید بلیت تهیه کنید. فقط کودکان کمتر از ۳ سال بلیط لازم ندارند. سرویس بهداشتی هم همان نزدیکیهاست. اگر از خرید سوغاتی در سفر لذت میبرید، خوب است سری به فروشگاه صنایع دستی بیرون غار هم بزنید. هم فال است و هم تماشا! بعد از یک غارگردی طولانی خوردن یک غذای خوشمزه هم میچسبد. اگر غذایتان محلی هم باشد، دیگر بهتر از این نمیشود! به رستوران نزدیک غار بروید و دلی از عزا در بیاورید.
جاهای دیدنی نزدیک به غار قوری قلعه
کرمانشاه زیبا را با چشمههای متعدد و دشتهای سرسبزش میشناسیم. پستی و بلندیهای رشته کوه زاگرس هم چشماندازی پر از زیباییهاست. حیف است تا غار قوری قلعه بروید و از جاهای دیدنی کرمانشاه دیدن نکنید. تعدادی از جاهای دیدنی نزدیک به غار را برایتان میگذارم.
-
گوردخمه روانسر
یکی از جاهای دیدنی روانسر، گوردخمه است. قدمت این بنا به دوره هخامنشی میرسد. گوردخمه محلی برای دفن پادشاههای آن دوره بود. در آن زمان مردگان را در دخمهای دفن میکردند که در دیوارها یا روی زمین میکندند.
-
سراب روانسر
سراب روانسر به شکل دریاچهای در وسط شهر، زیبایی این منطقه را چندبرابر کرده است. اگر دوست داشتید چند ساعتی را در یک تفرجگاه طبیعی بگذرانید، حال دلتان را بهتر میکند.
-
تفرجگاه باغ بهشت شمشیر
یکی از منطقههای خوش آبوهوا باغ بهشت شمشیر است که فقط 20 کیلومتر با غار قوری قلعه فاصله دارد.
-
روستای هجیج پاوه
در 25کیلومتری پاوه به روستایی پلکانی به اسم روستای هجیج میرسید. چشمههای خروشان روستا و مسیرهای پرپیچوخمش تماشایی است.
-
بازار مرزی جوانرود
بازارهای مرزی همیشه شلوغ است و قیمتهای مناسبی دارد. اگر قصد خرید دارید بد نیست تا بازار مرزی جوانرود بروید. 30 کیلومتر بعد از غار به این بازار میرسید. اگر به کسبوکار فکر میکنید، این بازار عمدهفروشیهای خوبی هم دارد.
-
منطقه گردشگری میگوره
هر جای کرمانشاه را که انتخاب کنید، طبیعت برجستهاش خودنمایی میکند. میگوره هم از ییلاقهای دیدنی این استان است و 2 کیلومتر با غار فاصله دارد.
بهترین زمان بازدی از قوری قلعه
اردیبهشت که باشد، دشتلالههای واژگون زیباترین تصویرش را نشانتان میدهد. صدای چشمههای خروشان آب را هم تصور کنید. بهار کرمانشاه دیدن دارد. در این استان انتظار تابستانهای خوشآبوهوا را هم داشته باشید. در بهار و تابستان برای بازدید از غار قوری قلعه تردید نکنید.
اقامت در اطراف قوری قلعه
در سفرتان به روانسر، مهمانِ اقامتگاه بومگردی سابات کانی کچکینه باشید و از فضای دلنشین آن لذت ببرید. در پاوه هم اقامتگاههای بومگردی زیادی هست. میتوانید در اقامتگاه بومگردی ساتیار اقامت کنید یا به هتل ارم پاوه بروید.
مسیر دسترسی به غار قوری قلعه
برای دیدن این غار باید به سمت استان کرمانشاه راهی شوید. مسیر را ادامه بدهید تا به جاده پاوه به روانسر برسید. در 25کیلومتری روانسر تابلوهای روستای قوری قلعه و غار را میبینید. روستای قوری قلعه سمت راست و غار سمت چپ جاده است. بابت جادهها هم خیالتان راحت باشد. کل مسیر آسفالت است.
هزینه ورودی | 7000 تومان |
ساعت بازدید | 9 صبح تا 7:30 عصر |
آدرس | استان کرمانشاه، شهر روانسر، محور سه را قزانچی پاوه، جاده پاوه، روستای قوری قلعه |
هر چه میدانستیم از زیباییهای غار قوری قلعه گفتیم. ره بال آسمان همیشه بهترین مقصدها را برایتان انتخاب میکند؛ پس تجربه این سفر را به شما میسپاریم. اگر هم در سفرهای قبلی از اینجا بازدید کردهاید، تجربههایتان را برایمان بنویسید. خواندنی میشود.
در استان کرمانشاه در مسیر روانسر به پاوه
بهار و تابستان
تا نزدیک غار جاده آسفالته وجود دارد.
بله. سرویس بهداشتی، پارکینگ، رستوران، فروشگاه صنایع دستی وجود دارد.
اسم این غار قوری قلعه که اسمی ترکی است و خشک نبودن آن دلیل نمیشه که اسمش این نباشه. مثلا یه برکه هم نزدیک بستان آباد هست به اسم قوری گل که آب داره و خشک نیست. قلعه (یا قالا)هم به معنای هرچیزی که روی هم با سنگ چیده شده باشد هست که میتونه دلایل مختلفی از نام گذاریشو داشته باشه. در حالت کلی تا خود شهر کرمانشاه اکثر روستا ها اسم ترکی شونو حفظ کردن (مثل روستای دلی لی) که همین دلیلی بر نام گذاری ترکی این غار هست.
سلام دوست عزیز، ممنون از اطلاعاتی که گذاشتین.