به سراوان رفتهاید؟ اصلاً نامش را شنیدهاید؟ میدانید که متعلق به استان سیستانوبلوچستان است؟ این شهر، تپهای باستانی دارد که دیدن آن به همه ایراندوستان پیشنهاد میشود. این تپه باستانی به کوه مُهرگان معروف و از جاهای دیدنی سیستان و بلوچستان است. اما چرا کوه مهرگان باستانی است؟ چرا باید از آن بازدید کرد؟ درباره همه اینها در ادامه مقاله خواهید خواند.
کوه مهرگان کجاست؟
کوه مهرگان از جاهای دیدنی سیستان و بلوچستان در حوالی حومه شرقی شهرستان سراوان است. مهرگان در حدفاصل دو جاده آسفالت قرار گرفته که یکی از روستای دزک و دیگری از روستای کوهک به سراوان میرسد. با رسیدن به کوه مهرگان انتظار کوهی بلندبالا دارید؟
بهتر است، چنین انتظاری نداشته باشید. کوه مهرگان بیشتر تپهای است که حدود ۴۰ متر ارتفاع دارد. مهرگان تپهای معمولی نیست؛ روی صخرههای صاف و هموارش نقشها و خطوطی از گذشتههای دور به جا مانده است. این نقشها و خطوط بیشتر در بخشهای شمالی آن دیده میشوند.
چرا مهرگان باستانی است؟
همانطور که کمی قبلتر گفته شد، روی کوه نقشها و خطوطی وجود دارد که آن را از تپهای معمولی به کوهی قابلاعتنا ارتقا میدهد. هرچند سنگنگاره های کوه مهرگان بهمرور زمان کم شدهاند و نسبت به گذشته فقط در بخشهایی از کوه میتوان شاهد آنها بود؛ اما هنوز هم دیدن دارند. این نقشها حکایت از ردپای گذشتگان از زمانهای بسیار دور دارند. اما چقدر دور؟ باستانشناسان و تاریخدانها قدمت سنگنگارهها و نقشهای مهرگان در سیستان و بلوچستان را چیزی در حدود هزاران سال قبل از میلاد تخمین میزنند.
نقشونگارهای کوه مهرگان چیست؟
روی کوه مهرگان سراوان نقشهایی از صحنههای شکار دیده میشود؛ صحنه شکار آهو، غزال و بزکوهی بهدست شکارچیان. در میان سنگنگارهها طرحهای دیگری هم وجود دارد؛ مثلاً دو انسان که با هم گرم صحبت هستند. اگر بخواهیم طرح و نقشهای تپه باستانی را بیشتر توضیح بدهیم باید بگوییم که در تصاویر روی صخرهها شاهد انسانی سوار بر اسب، حیوانی شبیه الاغ و بُزهایی که با خطوطی ابتدایی کشیده شدهاند. دو بُز که پشت به هم کردهاند و… هستیم.
اما چرا این نقاشیها بهتدریج کم و کمتر شدهاند و در حال حاضر، فقط نقشهایی محدود را روی صخرهها میبینیم؟ گفتهها حاکی از آن است که این نقشونگارها با آمدن اسلام به ایران نابود شدهاند. ظاهراً در گذشتهها، مردم محلی برای نیایش به این تپه میرفته و آتش روشن میکردهاند. زمانی که اسلام پا به سرزمینمان میگذارد، چنین آیینهایی از بین میروند.
در آخر
دیدنیهای سیستانوبلوچستان زیاد است. اگر ایرانگردی را دوست دارید و اهل سفر هستید، باید برنامهای دقیق برای دیدن این استان بچینید. فقط که این تپه نیست، جاذبه های نزدیک کوه مهرگان هم فراواناند. برای مثال، نخلستانهای جذاب سراوان، تپه روباهک، تپه مهتاب خزانه، قلعه سیب، دره نگاران و موزه مردمشناسی این شهر هم از دیدنیهایی هستند که باید به آنها سری بزنید.
مسیر دسترسی
هزینه ورودی | رایگان |
ساعت بازدید | ۲۴ساعته |
آدرس | حومه شرقی سراوان، حد فاصل جاده آسفالته سراوان به روستای دزک |
ایران را باید گشت. این چیزی است که بارها و بارها در رهبال آسمان گفتهایم و عمیقاً به آن اعتقاد داریم. حیف نیست در سرزمینی زندگی کنیم که هر نقطه از آن پُر از دیدنیهای ناب و خاص است و ما از آنها بازدید نکردهایم؟ کوه مهرگان و سنگنگارههای باستانی آن ثبت ملی هم شدهاند. اگر به جنوب ایران رفتهاید و از این تپه بازدید کردهاید، از دیدههایتان برایمان بگویید.
کوه مهرگان از جاهای دیدنی سیستان و بلوچستان در حوالی حومه شرقی شهرستان سراوان است.
نخلستانهای جذاب سراوان، تپه روباهک، تپه مهتاب خزانه، قلعه سیب، دره نگاران و موزه مردمشناسی.
فصلهای بهار و تابستان بهترین زمان سفر به کوه مهرگان سراوان است.
ممنون از اطلاعات مفیدتون. مطلب جالبی بود.
زنده باد رها عزیز