مقصدتان که شمال ایران باشد، شاید یکی از اولین انتخابهایتان هم گذر از جاده هزار پیچ چالوس باشد. شاید اسم دیگر آن یعنی جاده کندوان را هم شنیده باشید. زیباییهای شمال درست از همین جاده شروع میشود. از جاده که بگذریم چالوس و شهرهای اطرافش زیباییشان را به نمایش گذاشتهاند؛ اما مقصدم ما روستایی در حوالی شهر چالوس است. جایی که در آن دور از آلودگی و شلوغی شهرهای بزرگ نفسی تازه کنیم. اسم این روستای فشکور است.
روستای فشکور کجاست؟ | بهشتی در ییلاق چالوس
روستای فشکور جایی در استان مازندران است، در جایی بین منطقههای ییلاقی چالوس و توابع مرزنآباد. این روستا یکی از جاهای دیدنی چالوس و مازندران است. زیبایی چالوس ردی از زیبایی دریای خزر در شمال و رشتهکوههای البرز در جنوب آن دارد. روستای فشکور چالوس در ارتفاع ۲هزار متری از دریاست و وسعتش هم ۱۰۰هزار مترمربع.
روستای فشکور از جنوب به روستای بیجندو و از شمال به روستای کنسدره میرسد. کوههای سنگ سرک و تخت سلیمان در شرق این روستا زردک و شیرکوه در غرب آن است. کلاردشت زیبا هم در بخش شرقی روستای فشکور است و قله علم کوه هم در همان سمت پیداست.
روستای فشکور | اسمی دردسرساز
محلیها نظرهای مختلفی درباره معنی فشکور دارند. بعضیهایشان میگویند اسم اصلی روستا فِشکیر (Feshkir) است. برای این گفته دلیل هم دارند. آنها معتقدند اسم روستایشان احتمالاً باید با روستاهای اطرافش همآوا باشد، روستاهایی مثل روستاهای طویر، کوتیر، ناتیر و دلیر؛ البته پر بیراه هم نیست که این نوعی تلفظ محلی رایج در زمان انتخاب اسم این روستاها بوده باشد. احتمالاً مخالفها از این اسم بهخاطر آوای بدی که در تلفظ دارد استقبال نمیکنند.
کسانی هم هستند که فکر میکنند اسم درست این روستا فشکوه (Feshkoh) است. این شاید به کوههای اطراف روستا هم مربوط باشد. شاید هم بشود اسم این روستا را به گیاه فَش ربط داد که پوشش گیاهی این منطقه است. این گیاه درمانی برای بیماریهای پوستی استفاده میشود که یکی از این بیماریها «قارچ فشکی» است. بعضیها هم به این روستا فُشکور میگویند.
روستای فشکور | دفینههای هزارساله فشکور
روستای فشکور، روستایی هزارساله است و در طول تاریخ سرد و گرم روزگار چشیده است. همین است که این روزها افراد زیادی را به طمع گنجینه و زیرخاکی به این منطقه میکشاند. دفینههایی که هرساله بهصورت غیرمجاز در این روستا از زیر خاک بیرون میکشند هم دلیلی بر این مدعاست.
در این روستا قلعههای سنگی و آثاری در صخرهها هم هست. باستانشناسها معتقدند بعضی از این قلعهها نشان میدهند روستای فشکور در گذشته موقعیتی راهبردی داشته است. این یعنی زمانهای در میان این هزار سال این روستا محل مهمی بوده است.
روستای فشکور و جاذبههای گردشگریاش | روستایی در میان مه
به روستای فشکور آلپ ایران میگویند. فشکور در ارتفاعات البرز است؛ پس تصور آبوهوای سرد و کوهستانی و قرارگیری در لیست مناطق ییلاقی ایران برای آن دور از انتظار نیست. این روستا حتی در تابستان هم سرد است و اگر سرمایی هستید، باید موقع سفر لباس گرم هم بردارید. در روستای فشکور در هر چهار فصل دود بخاریهای هیزمی از دودکشها پیداست، درست شبیه نقاشیهای کودکانهمان.
بهترین تصویری که میشود از این روستا ثبت کرد، تصویر این روستا در بین مه یکدست صبحگاهی آن است. تصویری بینظیر که میتوانید آن را در آلبوم سفرتان برای یادگاری نگه دارید. شاید یکی از بهترین سوژههای عکاسی بخش پیدای خانههای روستا در مه باشد. این سوژه حتی در نشریه حرفهای نشنالجئوگرافی هم خریدار دارد.
حتی اگر اهل عکاسی نباشید، حس رطوبت مه روی گونههایتان و طراوت روزی نو میتواند حسابی حالوهوایتان را عوض کند. میتوانید از اینستاگرام روستا هم دیدن کنید. دیدن عکسهای این روستا حالتان را تازه میکند.
روستای فشکور و آسیاب آبی آیسورار | سرچشمه چالوس
در روستای فشکور رودخانهای هست که در کنار آن آسیابی آبی وجود دارد. اسم آن را آیسورار گذاشتهاند. پیگیر این اسم شدیم. محلیها میگویند آیسورار بهمعنی سرچشمه آسیابهاست. سرچشمه رود چالوس هم همین رودخانه فشکور است؛ رودخانهای که از جنوب روستای فشکور بهسمت پاییندست جریان دارد.
روستای فشکور و طبیعت زیبا | آلپ ایرانزمین
اگر کارتون بچههای آلپ و بازیگوشی آنت و دنی را به خاطر داشته باشید، حتماً تصور درستی از فضای کوه فشکور دارید؛ حتماً تصویری زیبا از دامنههای سرسبز، چشمهها، آبشارها و دشتهای پر گل دارید. فشکور دقیقاً همینجاست. هوای تازه کوهستان را نفس بکشید و در دامنههای سرسبزش قدمی بزنید. بساط پیکنیکتان را هم به راه کنید.
روستای فشکور و تاریخ | بهجایمانده از گذشتهها
در روستای فشکور، طویلههایی قدیمی هست که قدمتشان به بیش از صد سال میرسد. این طویلهها نشانی از سبک ساختوسازهای گذشتگانمان دارد.گ-
-
بقعه امامزادگان روستای فشکور
بقعه امامزادگان روستای فشکور آرامگاه یکی از نوادگان امام جعفر صادق (ع) در روستای فشکور است. به این آرامگاه بقعه امامزاده فقل فصیح میگویند. امامزاده فضل فاضل هم در بالاترین نقطه زرین کوه یا همان زردک است. نسب این بزرگوار به امام محمد باقر (ع) میرسد.
روستای فشکور و تفریحها | بهیادماندنی و لذتبخش
در اطراف روستای فشکور منطقههای بکری هست که جان میدهد برای تفریح. نام این مناطق را برایتان مینویسم، پیگیریاش با شما. اگر هم تجربه رفتن به این جاها را دارید، در دیدگاهها برای ما بنویسید.
- ارن؛
- الاتک؛
- خارس؛
- هوکوتو؛
- شیرکوه؛
- چمازپال؛
- گزناکوتی؛
- دوهال دره؛
- سنگ سرک؛
- آبشار عالی رو؛
- آبشار لاس دره؛
- گاوسرای زردک؛
- مناطق جنگلی صاف سر؛
- و …
روستای فشکور و پوشش گیاهی | داروخانه سبز
شمال ایران و کوهستانهای آن همیشه داروخانهای خدادادی از گیاهان طبی است. روستای فشکور هم که در دل کوهستان است؛ پس در بخش غربی آن میشود گیاهان دارویی ارزشمندی را پیدا کرد، مثلاً ترم، آویشن، چای کوهی، گلگاوزبان، هلاله وگون. میتوانید قدمزنان سهم خود را از برکت کوهستان بچینید.
در بخش شرقی روستای فشکور هم جنگلی از درختهای افرا، ملج و ممرز است. پوشش گیاهی دشت زردک در روستای فشکور گیاه خاص زرد لاری است. بهخاطر رنگ زرد همین گیاه است که اسم این دشت را زردک و کوه آن را زردکوه گذاشتهاند. این گیاه هم خواص دارویی دارد و میتوانید برای طب سنتی از آن استفاده کنید.
روستای فشکور و شغل اهالی | از کشاورزی تا صنایعدستی
روستای فشکور بیشتر از ۱۵۰۰ نفر جمعیت دارد که میشود حدود ۳۰۰خانواده. مردم روستا سه قوم در صلح و دوستی هستند، سه قوم به اسم زال، صادقی و بابویی.
-
کشاورزی و دامپروری
مردم روستای فشکور سادهدل و مهرباناند و شغل بیشترشان دامپروری و کشاورزی است. آنها گوسفند، گاو و اسب پرورش میدهند. کشاورزی آنها هم با کاشت حبوبات، گردو، فندق و سبزیجات رونق گرفته است. در فصلهای پرمسافر محلیها محصولاتشان را در کنار جادهها میفروشند. خودتان که بهتر میدانید، خرید از آنها هم برکت دارد و هم کالای مرغوب را بیواسطه میخرید. سوغاتی خوبی هم برایتان میشود.
-
عسل فشکور
فشکور به عسلش هم مشهور است. زنبورها عسلهایشان را از گیاهان دارویی اطراف روستا تهیه میکنند؛ پس این عسل خاصیت درمانی هم دارد.
-
لبنیات
در گذشته لبنیات زردک هم شهرت داشت؛ اما این روزها امکانات کم و مهاجرت مردم دامداری را کمی از رونق انداخته است. لبنیات فشکور متأسفانه دیگر آن شهرت گذشته را ندارد.
-
صنایعدستی روستای فشکور
مردم روستای فشکور دستی هم بر هنر و بافندگی دارند. فرشبافی، نمدزنی، گلیمبافی، چادرشب دوزی و کاموابافی از صنایعدستی این روستاست. روستاییان هنرمند از صنایع چوبی هم غافل نشدهاند و هنرهای چوبی هم در این روستا جایگاه خودش را دارد. با همه اینها میتوانید اتاقی از خانهتان را به سبک بوهو تزیین کنید.
روستای فشکور و سبک زندگی مردم | شیرین و دوستداشتنی
محلیها آب چشمه را سر میکشند و غذای محلی و طبیعی میخورند. در آرامش روستا و کوه زندگی میکنند و هوای تازه را نفس میکشند. آنها مردمی سختکوش و پرتلاشاند. ورزش در بین مردم این روستا جایگاه ویژهای دارد. آنها پیادهروی، کوهنوردی، اسبدوانی و تیراندازی میکنند و در این ورزشها مهارت خوبی دارند.
در گذشته اهالی روستا علاقه زیادی به بازیهای محلی داشتند، بازیهایی مثل کمرقیش کایی، کلده کوه، رسن بینگتک، رسن کایی، باکله باکله جیرک و توپ چالینگتک؛ اما این روزها علاقه به این بازیها در بین مردم کمتر شده است. شاید اگر بخشی فرهنگی و سنتی در این روستا فعال بود، شاهد ازدسترفتن این سنتهای زیبا نبودیم. این روستا رستمهای زیادی هم دارد، پهلوانهای نامداری که چند تایشان را برایتان نام میبرم.
- عرفان صادقی؛
- مهرشید زالنژاد؛
- پهلون کریم بابایی؛
- علیاعظم زالنژاد؛
- پهلوان بهرام بابایی؛
- علی بابو کوهستانی.
این روستا ورزشکارهای نامآوری هم دارد، مثلاً محسن صادق کوهستانی، هادی زالنژاد، بهنام بصیری، مصطفی صادق کوهستانی. مثل همه ایران مردم فشکور هم علاقه ویژهای به فوتبال دارند و تیمهای محلی تشکیل میدهند تا باهم رقابت کنند، مثلاً تیمهای صنعتگران شهرآرا و شاهد سینوا.
روستای فشکور و افتخارهایش | نامآوری در طول تاریخ
روستایی که هزارساله باشد، حتماً نام و نامآوری هم در تاریخ دارد. مردم این روستا در تاریخ در مبارزههای مختلفی پاسدار این مرزوبوم بودهاند؛ مثلاً مبارزه با سازمان مجاهدین خلق ایران، مبارزه با نیروهای قزاق، مبارزه با حزب توده، همراهی با میرزا کوچکخان جنگلی و تشکیل حزب جنگل، و حضور در جنگ ۸ سال دفاع مقدس.
فشکور در زمینه علمودانش هم حرفی برای گفتن دارد و زادگاه علمای بزرگی هم بوده است، مثلاً سید جمال موسوی، سید رضا مطهری، برادران سید میرمیران، مرحوم سید حجتالله موسوی، سید ذبیحالله مطهری، علی دوست بابایی. علمای برجستهای مثل مرحوم میرزا حسین زال، مرحوم همرقانی، مرحوم میرزا حجتالله بابایی نقش مهمی در تعلیم و سوادآموزی مردم این منطقه داشتهاند.
سفر به روستای فشکور | بهترین فصل بازدید
-
بهار
فشکور در بهار پر از نشانههای زندگی است. برفهایی که کمکم آب میشوند و جویهایی که بهآرامی جان میگیرند. چشمههایی که میخروشد و طبیعتی که لباس سبزش را دوباره به تن میکند. زیبایی روستای فشکور و منطقههای اطراف آن در بهار چشمگیر است؛ اما در این فصل هوا هنوز سرد است.
-
تابستان
فشکور در تابستان هم ردی از زمستان دارد، سرد است و بساط بخاریهای هیزمیاش به راه. دیدن این مناطق ییلاقی در تابستان شاید بهترین انتخاب برای فرار از سرمای استخوانسوز فصلهای دیگر باشد.
-
پاییز و زمستان روستای فشکور
فشکوری که تابستانش هم فصل بخاری است، سرمای پاییز و زمستانش ناگفته پیداست. این روستا در زمستان پربرف است و ارتفاع برف گاهی به یک متر هم میرسد. در این فصل حتی خود محلیها هم به ارتفاعات پایینتر و قشلاق منطقه پناه میبرند. آنها در زمستان در روستای سینوا ساکن میشوند و منتظر بهار دیگری میمانند.
روستای فشکور و اقامت | تجربهای فراموشنشدنی
روستای فشکور کلبهها و اقامتگاههای بومگردی دارد. شب را که در روستا بگذرانید لذت زندگی در طبیعت حال دلتان را بهتر میکند. تا جایی که ما میدانیم متوسط اجاره اقامتگاهها شبی ۳۰۰هزار تومان است؛ البته این قیمت به امکانات رفاهی هر اقامتگاه هم بستگی دارد. اگر هم دلتان میخواهد شب را در ویلا یا هتلهای مجهزتر بگذرانید، باید تا چالوس بروید.
-
روستای سینوا
روستای سینوا در ۵کیلومتری چالوس است. مردم روستای فشکور زمستانها برای گذران سرما به این روستا میآیند. دیدنیهای سینوا هم کم نیست. شاید لازم باشد بعد از پایان سفرتان در فشکور سری هم به این روستا بزنید. در جنوب سینوا رودخانه سردآبرود و چالوس هستند، میتوانید برنامهای بریزید و به دیدن این دو رودخانه زیبا هم بروید. جنگل فین چالوس از آن جنگلهایی است که حسابی جا برای گشتن دارد. مرداب کندوچال هم در همین جنگل است. از زیباییهای مرداب کندوچال قبلاً گفتهایم.
مسیر دسترسی
وقتی به کیلومتر ۲۵ جاده چالوس رسیدید، بهسمت حاشیه جنوبی مرزنآباد برانید. جادهای ۵۰کیلومتری آنجاست که باید از آن بگذرید. این جاده روستاهای طویر، مرس، کنسدره، فشکور، بیجندو، ناتر، دالیر و الیت را به هم میرساند. برای یافتن روستای فشکور میشود از گوگلمپ هم کمک گرفت، فناوری همیشه راهگشاست. اگر از سمت تهران به چالوس بروید باید مسیری حدود ۵ساعته را پشت سر بگذارید.
هزینه ورودی: | رایگان |
ساعات دسترسی: | ۲۴ساعته |
آدرس: | مازندران، کیلومتر ۲۵ جاده چالوس |
از روستای زیبای فشکور هر آنچه میدانستیم گفتیم؛ اما زیباییهای این روستا کمتر در کلمات میگنجد. حتماً سری به آن بزنید و زیباییاش را زندگی کنید. اگر هم افتخارش را به ما بدهید، با کمال میل همسفر این زیباییگردیتان میشویم. اگر هم تجربه سفر به فشکور را دارید، برایمان در دیدگاهها بنویسید. ما در ره بال آسمان مشتاق خواندن نظرات شما هستیم.
در کیلومتر ۲۵ جاده چالوس.
بله، اقامتها بومگردی؛ اما برای ویلا و هتل باید به چالوس بروید.
شبی ۳۰۰هزار تومان؛ اما این میزان با توجه به امکانات رفاهی هر اقامتگاه متفاوت است.
ارتفاع فشکور حدود ۱۷۰۰ متر از سطح دریاست نه ۳۰۰۰ متر
سلام مریم عزیز، ممنونیم که متن رو بادقت مطالعه کردین و نظرتون رو گذاشتین. در اکثر منابع، ارتفاع این روستا بین ۱۷۲۰ تا ۲ و گاهی ۳هزار متری عنوان شده. منبع ما در این نوشته، ویکیپدیای فارسی بوده که ۲هزار متر رو نوشتیم.
عجب ماجراهایی داشته اسم این روستا، یعنی هم کسره، هم فتحه، هم ضمه همه رو میشه گفت و ممکنه اسم درست روستا باشه. دلایلی که برای اسمها بود هم خیلی جالبه. همهاش هم منطقیه.
من واقعاً سرماییام یعنی همین که خوندم توی زمستون هم بخاریهاشون روشنه درجا یخ زدم، شما فکر کن من الآن اونجا بودم قندیل میبستم:))) ولی به شدت عاشق طبیعت جذاب این روستا شدم. خیلی خوبه که با تهران هم چندان فاصلۀ زیادی نداره. من موافقم واقعاً اینجا بهشت عکاسی طبیعته.
یه چیزی که خیلی برای من توی سایت شما جالبه اون بخش فهرسته من خیلی خوشم میاد از این بخش.
رها عزیز، ممنونیم برای توصیف خوبتون.
سلام
روز بخیر
جاده از جاده چالوس تا فشکور آیا آسفالته هست؟
سلام دوست عزیز. نه جاده خاکیه.