فرهنگ، هنر و تاریخ ایران در شیراز جلوه دیگری دارد. اسم شیراز که میآید، حافظیه و شاه چراغش را به یاد میآوریم. شاید این شعر قدیمی را هم زیر لب زمزمه کنیم «بیا بریم شاه چراغ، شاه چراغ عهدی ببندیم»؛ اما گذرتان به شیراز که افتاد، سری هم به مسجد مشیر الملک بزنید. این مسجد قجری زیباترین مسجد دوره قاجار است.
مسجد مشیر الملک کجاست؟
برای رفتن به مسجد مشیر باید به جنوب ایران سفر کنید. این مسجد در استان فارس و جایی در دل شیراز است. والی فارس، میرزا ابوالحسن خان مشیر الملک، این مسجد زیبا را در محله قدیمی سنگ سیاه ساخته است. میتوانید آن را در نزدیکی محله سرباغ پیدا کنید.
میرزا ابوالحسن مشیر الملک
میرزا حسن خان که معروف به «مشیر الملک دوم» بود، در مرودشت به دنیا آمد. از آنجایی که مالک بخشی از زمینهای خفرک بود، او را به اسم «میرزا محمدعلی خفرکی» میشناختند. او را پس از مرگ پدرش، به وزارت فارس منصوب کردند. به همین خاطر میرزا حسن خان توانست مسجد بینظیر مشیر الملک را بسازد.
آشنایی با مسجد مشیر
مسجد زیبای مشیر الملک یکی از بناهای معروف شهر شیراز است. ساخت این مسجد زیبا را در سال 1226 شمسی شروع کردند. ساخت مسجد تاریخی مشیر بعد از 10 سال در سال 1274 به پایان رسید. این مسجد نمونهای برجسته از کار معمارهای ایرانی در دوره قاجار و زیباترین مسجد بعد از مسجد وکیل است.
معماری مسجد مشیر الملک شیراز
چه معمار باشید و چه نباشید، زیبایی و استواری مسجد چشمتان را میگیرد. در بخش شمالی مسجد شبستان کوچکی ساختهاند و آن را با کاشیهای رنگی نقشدار تزیین کردهاند. کاشیهای مقرنسکاریشده هم در دو زاویه شمالی سقف، زیبایی خودشان را به نمایش میگذارند. دوربینتان را بردارید و چند عکس یادگاری بگیرید. کاشیکاریهای رنگی و خطاطیهای زیبا، پسزمینهای جذاب برای عکسهایتان میشود.
آیات قرآن که با خط ثلث نوشتهاند، در پیشانی شبستان و بر طاقنمای بلند مسجد خودنمایی میکند. دو گلدستهای که در بالای شبستان کاشیکاری کردهاند، زیبایی مسجد را به اوج میرساند. به بخش شرقی مسجد که بروید، خطاطی آیات قرآن بر روی کتیبهها را میبینید. بخشی از مقرنسکاریها در طاق بلند مسجد مشخص است. پشت این طاقنمای زیبا دالان و در مسجد است که به سمت بازارچه ارامنه باز میشود. در وسط مسجد حوضی از سنگی یکپارچه ساختهاند. در گذشته این حوض را با آب خیرات پر میکردند.
بخشهای مختلف مسجد مشیر شیراز
ساختمان مسجد را از چندین شبستان و دو حجره ساختهاند. در قدیم طلبههای علوم دینی از این حجرهها استفاده میکردند. کاشیکاریهای محراب مسجد تماشایی است و سوره توحید را با خط نسخ روی سنگهای مرمرش نوشتهاند. ضلع شرقی مسجد سردری به سمت بازار ارامنه دارد که به یک هشتی خاص میرسد. این هشتی هم به حیاط مسجد دید دارد و هم دوراهی است. این هشتی بخش زنانه و مردانه را جدا میکند. سمت راست مسجد مخصوص آقایان و سمت چپ مخصوص خانمهاست.
جاذبههای گردشگری مسجد مشیر الملک
-
ظروف قاجاری
بخشی که جذابیت مسجد را دوچندان میکند، ظروف قدیمی قاجاری است. از این ظروف قدیمی در مراسم عزاداری محرم و صفر استفاده میکردند. میشود این ظروف را در گوشهوکنار مسجد دید.
-
ساعت تاریخی
تاریخیترین و زیباترین ساعت شیراز در مسجد مشیر الملک است. این ساعت را بالای طاق غربی مسجد گذاشتهاند. عددهای ساعت در ابتدا انگلیسی بود؛ اما بهخاطر توجه میرزا ابوالحسن مشیر الملک به زبان فارسی، آنها را به فارسی تبدیل کردند. معمارها در ساخت ساعت شیوه خاصی را به کار بردهاند. آنها ارتفاع ساعت را بیشتر کردند تا زنگ آن در مسجد با صدای بلندتری پخش شود.
امکانات مسجد مشیر شیراز
در این مسجد هر دو بخش آقایان و بانوان سرویس بهداشتی، چایخانه و راهپله شاهنشین دارد. این معماری جالب و کاربردی است؛ چون به افرادی که از حیاط مسجد میگذرند، فرصت استراحت میدهد. آنها میتوانند چند لحظهای بنشینند و نفسی تازه کنند.
بهترین زمان بازدید
شما میتوانید در هر فصلی از سال به استان فارس کنید و به بازدید از مسجد زیبای مشیر بروید؛ اما اگر تحمل گرمای زیاد برایتان سخت است، تابستان را انتخاب نکنید. مسافرت در فصل زمستان را هم توصیه نمیکنیم. هوای سرد و بارندگی گشتوگذار را سخت میکند. فصل بهار و پاییز زمان خوبی برای سفر به این شهر زیبا و تاریخی است؛ اما اگر میخواهید جاهای دیدنی شیراز را در بهترین آبوهوا ببینید، اردیبهشت را انتخاب کنید.
مسیر دسترسی
اگر از تهران حرکت کنید، برای رسیدن به شهر تاریخی شیراز باید 930 کیلومتر را طی کنید. این مسیر تقریباً 10 ساعت است. بعد از گذشتن از شهرهای قم، کاشان، نطنز، شاهینشهر، اصفهان، شهرضا، آباده، صفاشهر و مرودشت به شیراز میرسید. بعد از خروج از تهران وارد بزرگراه نواب شوید. مسیر را تا بزرگراه شهید چراغی ادامه بدهید. با گذشتن از بزرگراه کاظمی جنوب وارد آزادراه خلیج فارس بشوید. این مسیر 145کیلومتری شما را به قم میرساند. از قم تا اصفهان هم حدود ۴ ساعت قاصله است. مسیر اصفهان تا مرودشت کمی طولانی میشود. این مسیر بعد از 431 کیلومتر به مرودشت میرسد. تا اینجا دیگر بیشتر مسیر را رفتهاید. از مرودشت تا شیراز فقط 50 دقیقه باقی مانده است. بعد از رسیدن به شیراز به خیابان قاآنی شمالی بروید. خودتان را به محله سنگ سیاه برسانید. محله ارامنه در همان نزدیکی پیدا میکنید. این مسجد کنار بازارچه ارامنه و نزدیک به محله سرباغ است. برای دسترسی راحتتر میتوانید از گوگلمپ استفاده کنید؛ البته اگر میخواهید لهجه زیبای شیرازی را بشنوید، آدرس را از محلیها بپرسید.
هزینه بازدید | رایگان |
ساعت بازدید | ۸صبح تا ۶عصر |
شماره تماس | 09177093900 |
وبسایت | moshirolmolk.tebyan.net |
آدرس | استان فارس، شیراز، سنگ سياه شيراز، خیابان قاآنی شمالی، محله ارامنه |
تمام تلاشمان را کردیم که یک زیبایی در بین هزاران زیبایی شیراز را به شما نشان دهیم. از تجربه این سفر مجازی با ره بال آسمان لذت بردید؟ اگر تجربه بازدید از مسجد مشیر الملک شیراز را دارید، برایمان بنویسید. لذتش را میبریم.
استان فارس، شیراز، محله سنگ سياه شيراز، خیابان قاآنی شمالی، محله ارامنه
در هر چهار فصل میتوانید بازدید کنید؛ اما بهترین زمان اردیبهشت است.
از ساعت هشت صبح تا ساعت شش عصر.
هزینه ورودی ندارد.
بله. اقامتگاههای ترنجستان، سی راه، سووشون و..
ابولحس خان اهل مرودشت نبودن اهل روستای سیوند بودند جد در جد
اهل روستای سیوند از توابع شهرستان مرودشت البته اون روزها مرودشتی وجود نداشت به اون منطقه خفرک میگفتند که سیوند مرکز منطقه بود
ممنونیم علی عزیز برای توضیحی که دادید.
ممنونیم محسن عزیز برای توضیحی که دادید.