گنبد نمکی جاشک یکی از مهمترین دیدنیهای طبیعی بوشهر است. این گنبد نمکی با ظاهر متفاوت و عجیبی که دارد از مهمترین جاذبههایی است که در سفر به جنوب ایران نباید فرصت بازدید از آن را از دست بدهید. در ادامه این مطلب میخواهیم برایتان بگوییم که این گنبد نمکی کجاست، چقدر تا مرکز شهر فاصله دارد، چطور میشود به آنجا رفت و چه امکاناتی برای پذیراییتان تدارک دیده است. همراهمان باشید تا به همه پرسشها پاسخ دهیم.
گنبد نمکی جاشک کجاست؟
گنبد نمکی جاشک در رشتهکوه زاگرس در جنوب غربی ایران قرار دارد. این جاذبه طبیعی و جذاب در حد فاصل شهرستان دشتی و دیر در استان بوشهر واقع شده است. گنبد نمکی جاشک یکی از زیباترین گنبدهای نمکی در ایران است و نام آن در فهرست آزمایشی میراث جهانی یونسکو در ایران دیده میشود.
مسیر رفتن به گنبد نمکی جاشک
برای اینکه منظره خیرهکننده این پدیده طبیعی زیبا را تماشا کنید، جاده دیر به خورموج را در پیش بگیرید. بعد از عبور از روستای جاشک، کمکم مناظر خاص و متفاوت منطقه با پوشش سفید و نمکی توجهتان را جلب میکند. این منطقه کوهستانی است و بهخاطر شرایط جغرافیایی، چشمه آب شیرین و چاه ندارد، فقط در آن غارهای نمکی و چشمههای نمکی پیدا میشود.
-
فاصله گنبد نمکی تا بوشهر
گنبد نمکی در فاصله ۶۴کیلومتری جنوب شهر خورموج مرکز شهرستان دشتی و در ۱۴۴کیلومتری جنوب شرقی بوشهر واقع شده است.
هزینه ورودی | رایگان |
ساعت بازدید | 24ساعته |
آدرس | استان بوشهر، 144کیلومتری شهر بوشهر، مابین شهرهای دیر و خورموج |
آشنایی با اصطلاح گنبد نمکی
گنبد نمکی یکی از پدیدههای زمینشناختی طبیعت است. وقتی لایههای بزرگ نمک از زیر زمین به طرف سطح زمین حرکت میکنند، گنبد نمکی را تشکیل میدهند. گنبدهای نمکی مساحت مختلفی دارند. ممکن است به اندازه یک جزیره بزرگ باشند یا به اندازه یک تپه کوچک.
هسته مرکزی این گنبدهای نمکی از سنگ تشکیل شده است. گنبدهای نمکی در گوشه و کنار دنیا پیدا میشوند. ایران هم گنبدهای نمکی متعددی دارد که گنبد نمکی جاشک یکی از آنهاست. گنبدهای نمکی ایران بیشتر در استانهای فارس، هرمزگان و سمنان هستند. حتی بعضی از جزیرههای خلیج فارس مثلاً جزیره هرمز هم دارای گنبد نمکی هستند.
از ویژگیهای جالب گنبدهای نمکی، اشکال متفاوت و مناظر شگفتانگیز و خاصی است که ایجاد میکنند. انگار این تصاویر از دل یک فیلم سینمایی تخیلی بیرون آمدهاند. شکلهای متنوع بلورهای نمکی و حتی استالاکتیت و استالاگمیتها در بخشهای مختلف گنبدهای نمکی به مرور زمان و طی میلیونها سال شکل میگیرند. گنبدهای نمکی از عوامل مهم شوری منابع آب و خاک هستند؛ به همین دلیل معمولاً در اطراف آنها یا پوشش گیاهی وجود ندارد یا فقط گیاهانی در آن رشد میکند که در برابر آب شور و خاک شور مقاوم هستند.
درباره گنبد نمکی جاشک
این جاذبه طبیعی زیبا در بوشهر یکی از زیباترین گنبدهای نمکی ایران و خاورمیانه است. مهمترین ویژگی بارز و متفاوت کوه نمکی جاشک نوع نمکهای آن، گنبدها و غارهای منحصربهفرد، آبشارها، بلورها و… است. زمان شکلگیری این کوه نمکی به ۶۰۰میلیون سال قبل برمیگردد. وسعت آن در حدود ۱.۳۶۶ هکتار و ارتفاع آن ۱.۳۵۰ متر است. این گنبد نمکی در سال ۱۳۸۶ در فهرست آثار فسیلی ملی ایران به ثبت رسیده است.
بهخاطر شوری آب و خاک در بیشتر مناطق آن پوشش گیاهی مقاوم به شوری دیده میشود و حتی بخشهایی از آن فاقد پوشش گیاهی است. در مجموع پوشش گیاهی این منطقه شامل گون، گیشدار و قیچ است. در فصل زمستان و بهار انواع گیاهان یکساله در سطح زمین رشد میکند که باعث زیباترشدن مناظر میشود. علاوه بر این، در درههایی که نمکزار ندارد، درختچههای کنار و اشک فراوان است.
سایر گنبدهای نمکی مهم ایران
علاوه بر بوشهر، در ایران گنبدهای نمکی متعددی وجود دارد که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند و دارای مناظر طبیعی خاص و جذابی هستند. گنبدهای نمکی قم، جزیره هرمز، جزیره ابوموسی، مادر در درگز هرمزگان، قشم، کنارسیاه فیروزآباد، گنبد نمکی جهانی فیروزآباد، کرموستج در لارستان، گچین، سمنان، نهند و هکان در سیمکانِ جهرم نمونهای از گنبدهای نمکی ایران هستند.
جاذبه های طبیعی گنبد نمکی بوشهر
در این بخش میخواهیم به این موضوع بپردازیم که چه ویژگیهایی باعث شده است این مکان یکی از جاذبههای جنوب ایران شود.
-
یخچالهای نمکی
یکی از پدیدههای زیبا و متفاوتی که در کوه نمکی جاشک میتوانید مشاهده کنید، یخچالهای نمکی هستند که در شمال غربی گنبد قرار دارند. البته با شنیدن اسم یخچال شاید فکر کنید که قرار است برف و یخ ببینید؛ ولی این طور نیست و این نامگذاری فقط بهخاطر شکل ظاهری این پدیده انجام شده است. در واقع تودههای نمکی به شکل یخچالهایی در مناطق کوهستانی شکل گرفتهاند و به همین دلیل به آنها یخچالهای نمکی میگویند و خبری از یخ و برف و سرما نیست.
-
آبشارهای نمکی
یکی دیگر از پدیدههای عجیب و جذاب این منطقه وجود آبشارهاست. معمولاً انتظار داریم که آبشارها را در مناطق جنگلی و کوهستانی ببینیم. آبشارهای نمکی در مسیر طبیعی جریان آب گنبد شکل میگیرند. در فصلهای خشک سال که آب بهطور کامل تبخیر میشود، بلورهای زیبای نمکی در جهت جریان آب خودشان را نشان میدهند و منظرهای خاص و دیدنی از آبشار نمکی را تشکیل میدهند. اگر دوست دارید این پدیده زیبا را تماشا کنید، بهترین فصل از اواسط بهار تا تابستان و حتی اوایل پاییز است.
-
غارهای نمکی
یکی دیگر از دیدنیهای جذاب گنبد نمکی بوشهر، غارهای نمکی است. در این غارها هم مثل سایر غارها میتوانید استالاگتیت و استالاگمیتهای تشکیلشده از بلور نمک را مشاهده کنید که منظرهای متفاوت و عجیب خلق میکنند.
-
تخت دیو
یکی از عجایب و شگفتیهای طبیعت، پدیده فرسایش است. فرسایش پدیدهای طبیعی است که باعث ایجاد شکلهای زمینشناسی عجیب و غریبی میشود. فرسایش در گنبدهای نمکی هم اشکال عجیب و غریب و متفاوتی را ایجاد کرده است. در این منطقه بهخاطر تفاوت در فرسایشپذیری سنگها و نمک، ستونهایی سنگی در میان نمکها شکل گرفته است. مردم محلی، این ستونهای دیدنی را تخت دیو نامیدهاند.
-
دره گل کلم
در این دره خبری از گل کلم و سبزیجات نیست. این اسمی است که به خاطر شکل ظاهری نمکها به دره دادهاند. سطح این دره با نمکهای نارنجیرنگ و سفیدرنگ پوشیده شده است و نمکها ظاهری شبیه گل کلم پیدا کردهاند. به همین خاطر به آن دره گل کلم میگویند. از میان دره چشمههای آب شور هم جاری است و تابش آفتاب بر سطح بلورهای نمکی، منظرهای جذاب و زیبا ایجاد میکند.
جاهای دیدنی نزدیک گنبد نمکی بوشهر
خلیج نایبند یا پارک ملی نایبند، اولین پارک ملی دریایی ایران است. این منطقه یکی از مناطق حفاظتشده سازمان محیط زیست ایران در سواحل خلیج فارس قرار دارد. به خاطر صخرههای مرجانی این منطقه، خلیج نایبند مقصد محبوبی برای غواصان است. علاوه بر این مکانی مناسب برای تخمگذاری آبزیان و لاکپشتهای دریایی است. این منطقه در زمانهای دور یکی از مهمترین مراکز صید و تجارت مروارید در ایران بود. خلیج نایبند در بوشهر ۴هزار و ۱۳۰ هکتار وسعت دارد.
گنبد نمکی جاشک یکی از جذابترین جاهای دیدنی بوشهر است. در مطلب راهنمای سفر به بوشهر میتوانید با دیگر جاذبهها و دیدنیهای این شهر بندری آشنا شوید. اگر به بوشهر سفر میکنید و به شگفتیهای طبیعت علاقه دارید، حتماً برای دیدن این گنبد نمکی وقت بگذارید. البته فراموش نکنید که خاطرات سفر خود به بوشهر و بازدید از گنبد جاشک را با سایر مخاطبان ره بال آسمان در میان بگذارید.