روستای ساروکلا یا سیاه رود کلا روستایی است در نزدیکی قائمشهر در استان مازندران. این روستا یکی از جاهای دیدنی قائمشهر است که میتواند شما را از خستگی زندگی شهری نجات دهد. ساروکلا قائمشهر سخاوتمند است و مهمان را بسیار عزیز میدارد.
روستای ساروکلا کجاست؟
روستای ساروکلا در بین روستاهای مختلفی مثل کوتنا، میانرود، افراکتی، جوکی محله و چاله زمین قرار دارد. این روستا در یک کیلومتری قائمشهر در شمال ایران واقع شده است. جمعیت روستای ساروکلا مازندران بالغ بر ۷۸۷ خانوار (۲۶۳۱ نفر) است. این روستا از سطح دریا ۴۰ متر ارتفاع دارد. ریشسفیدان محل چنین روایت کردهاند که مالک روستا ناصر علیآبادی بوده است و نام اولیه روستا علیآباد. بعدها، بهخاطر همجواری روستا با رودخانه سیاه رود، به سیاهرودکلا تغییر نام داده و با گذشت زمان شده است ساروکلا. فقط آدمها نیستند که نام عوض میکنند، روستاها نیز گاهی تصمیم میگیرند تغییر نام دهند!
جاهای دیدنی ساروکلا
روستای ساروکلا پیشتر دارای ۳ بخش تاریخی بالا محله (خان تپه)، پایین محله و چمازتپه بوده است. روستای ساروکلا قائمشهر علاوه بر تمیزی و زیبایی، دیدنیهایی نیز دارد که با آن آشنا میشویم.
-
آب بندان ساروکلا | پناهگاه پرندگان
آب بندان ساروکلا منطقهای آرام در شرق روستاست. آب بندان روستای ساروکلا قائم شهر دریاچهای مصنوعی است بهوسعت ۱۰هزار متر. این منطقه برای پرورش ماهیهای سازگار با محیط (مثل کپور و فیتی فات) و آبیاری شالیزارهای پاییندست ساخته شده است. همچنین، در گذشته، این آب بندان تأمینکننده پروتئین مصرفی اهالی ساروکلا و روستاهای اطراف بوده است. این دریاچه مصنوعی در دل ساروکلا محل اقامت پرندگان زیادی است. اطراف آب بندان باغهای مرکبات قرار دارد که زیبایی منطقه را دوچندان میکند.
-
حمام روستای ساروکلا میانرود | زیبای فراموششده
حمام روستای ساروکلا بیش از ۱۲۰ سال قدمت دارد. این حمام تاریخی و زیرزمینی با طاقهای گنبدی جذابش متأسفانه به دست فراموشی سپرده شده و در حال نابودی است. حمامهای قدیمی همیشه برای نسل جدید که عادت به حمام کوچکی در خانه دارند، جالب است. امیدواریم میراث فرهنگی زودتر به داد حمام روستای ساروکلا برسد و مانعِ ازبینرفتنش شود.
-
رودخانه سیاه رود | رودی زیبا و سرزنده
رودخانه سیاه رود از ارتفاعات برنجستانک در ۱۵کیلومتری جنوب شرقی قائمشهر جاری است. سیاه رود ۶۵ کیلومتر طول دارد و مسیری پرپیچوخم را طی میکند تا به دریا برود. شاخههای آن در نزدیکی ساروکلا به هم میپیوندند و پس از عبور از قائمشهر و جویبار و سیراب کردن اراضی، به دریا میریزند.
-
تپه های یورسی و قَلِک روستای ساروکلا | چشماندازی گسترده
تپه های یورسی و قلک در شرق و شمال شرقی روستای ساروکلا قائم شهر قرار دارد. از روی تپههای یورسی و قلک زیبایی مناطق اطراف ساروکلا به چشم میآید.
-
نگارخانه بهزاد ساروکلا | نمایشی از فرهنگ و هنر
به ساروکلا که میروید، از دیدن گالری بهزاد غافل نشوید. این گالری را دکتر پریسا تیموری بنیان نهاده است. گالری بهزاد ساروکلا مکانی است که سفر شما را به هنر و فرهنگ گره میزند. این گالری همیشه آثار هنرمندان مازندرانی را به نمایش میگذارد. هم فال است و هم تماشا. (آدرس گالری: روستای ساروکلا، بین کوهساران ۱۱ و ۱۳، خیابان شهدا.)
-
قهوه خانه روستای ساروکلا | نوشیدن قهوه به سبک قدیم
در این روستا قهوهخانهای سنتی وجود دارد. در این قهوهخانه، میشود به سبک قدیم روی تختی نشست و برای صبحانه املتی سفارش داد. در روستای ساروکلا، چیزی که فراوان است تخممرغ محلی است. به قهوهخانه که میروید، چای بنوشید و برای ناهار، دیزی سفارش دهید؛ اما قلیان نکشید، مضر است!
جاذبه های گردشگری ساروکلا و اطراف آن
-
جنگل اطراف قائمشهر | طبیعتی مثالزدنی
قائمشهر دستش برای غافلگیرکردن شما پر است. اطراف قائمشهر جنگلهای دستنخورده بسیاری است. از جمله جنگلهای بکر با تنوع زیستی فراوان منطقه حفاظتشده خیبوس است. این منطقه حفاظتشده یکی از مناطق چهارگانه حفاظت محیطزیست ایران به شمار میرود.
خیبوس مملو از جنگلهای باارزش هیرکانی و پوششهای بکر شمشاد است. از دیگر گونههای درختی مهم این منطقه میتوان به ممرز، بلند مازو، راش، پلت شیردار، نمدار، ملچ، خردمندی، انجیلی و توسکا اشاره کرد. گونههای اصلی جانوری نیز شامل مرال، شوکا، پلنگ، خرس قهوهای، شغال، گراز، روباه معمولی، رودک، تشی، سنجابک، کبوتر جنگلی، توکای گلو سیاه و پشت بلوطی است.
جنگل کوتنا در روستای دلپسندی به همین نام در جنوب شرقی شهر قائمشهر قرار گرفته است. کوتنا یعنی «کوه تنها». جاده رسیدن به این جنگل از دشتها و شالیزارهای دلنواز میگذرد. رودخانهای نیز از میان این جنگل میگذرد. این منظره هر طبیعتگردی را بهسوی این جنگل اسرارآمیز جلب میکند.
-
گردکوه | پیوند طبیعت و تاریخ در قائمشهر
تپه باستانی گردکوه، با ارتفاع ۲۶ متر در ناحیه جمنان در جنوب شرقی شهر قائمشهر قرار دارد. ایرانیان در دوران پارتیان و ساسانیان در این منطقه سکونت داشتند. بیشتر آثار بهدستآمده از این تپه مربوط به این دورانهاست. در نزدیکی این تپه، گورستانی کشف شده که بهاحتمال زیاد قدمت آن به ۳هزار سال پیش از ظهور اسلام میرسد. باستانشناسان از تپه گردکوه بقایایی کشف کردند که قدمت شهر باستانی قائمشهر را بیش از ۵هزار سال نشان میدهند.
-
غذاهای سنتی قائمشهر | طعمهایی بهیادماندنی
به هر شهری که میروید حتماً غذای مخصوصش را مزه کنید. غذاهای سنتی قائم شهر خوشمزهاند و فراوان. گزنه آش، آش کدو، آش ترش (تِرش آش)، آش دوغ از آشهای متنوعی است که میتوانید نوش جان کنید. از ناز خاتون، انار تیم خِرِش، خورشت مرغ ترش، مرغ و ماهی شکم پر هم که نمیشود گذشت.
بهترین فصل سفر به روستای ساروکلا
شمال ایران در بهار و پاییز هوای مناسبتری دارد؛ اما روستای ساروکلا در بهار و تابستان جلوه خاصی دارد. عطر دلانگیز شالی و سرسبزی روستا آنچنان جذبتان میکند که دوست دارید کنگر بخورید و لنگر بیندازید! جنبوجوش مردم در فصل آمادهسازی زمین، نشا، وجین، درو و خرمنکوبی امید به زندگی را در شما شعلهور میکند.
دسترسی به روستای ساروکلا مازندران
حتماً با این اوصاف ترغیب شدهاید در سفر بعدی سری به ساروکلا بزنید؛ پس باید به شما آدرس بدهم. از تهران بهسمت جاده فیروزکوه برانید. بعد از شیرگاه، ۱ کیلومتر مانده به غرب شهرستان قائمشهر، میرسید به ساروکلا. اگر جاده بدون ترافیک باشد، ۳ ساعت طول میکشد به ساروکلا برسید. اگر از سمت ساری به ساروکلا میآیید، فاصله ساری تا قائمشهر ۳۲ دقیقه است و شما نیز باید بهسمت غرب قائمشهر برانید.
هزینه ورودی | رایگان |
بهترین زمان سفر | فصل بهار |
آدرس | استان مازندران، 1کیلومتری قائمشهر |
اگر به روستای ساروکلا رفتید، لطفاً مراقب طبیعت باشید. جان شما و جان طبیعت. همین یک زمین را داریم و معلوم نیست تا چند صد هزار سال دیگر قرار است ساکن آن باشیم. برای ره بال آسمان از فضای روستای ساروکلا بنویسید.
روستای ساروکلا در استان مازندران در ۱کیلومتری قائمشهر واقع شده است.
آب بندان ساروکلا، حمام روستای ساروکلا، رودخانه سیاه رود، تپه های یورسی و قلک روستای ساروکلا، نگارخانه بهزار ساروکلا، قهوه خانه روستای ساروکلا.
روستای ساروکلا در بهار و تابستان جلوه خاصی دارد.
از تهران بهسمت جاده فیروزکوه برانید. بعد از شیرگاه، ۱ کیلومتر مانده به غرب قائمشهر، می رسید به ساروکلا. اگر از سمت ساری به ساروکلا می آیید، فاصله ساری تا قائمشهر ۳۲ دقیقه است و شما نیز باید بهسمت غرب قا ئمشهر برانید.
روستاهای اطراف قائمشهر واقعا دیدنی هستن و از طرفی خیلی هم شلوغ نیست. به نظر من همین شلوغ نبودنش یه مزیت بزرگ برای طبیعت گردیه.
مهناز عزیز، دقیقاً همین طوره و خاطرات خوبی برای گردشگران خلق میکنه.
اگه اهل شلوغی نیستین و دنبال جاهای بکر میگردین، روستاهای شمال کشور مقاصدی عالی برای سفر هستن. ممنون از شما که روستاهای گردشگری و زیبای شمال رو معرفی میکنین. مطلب جامعع و دلنشینی بود.
مینای عزیز، ما هم ممنونیم که نظرتون رو گفتید و به ما انرژی دادید.
سلام خیلی تشکر میکنم از مطالب زیبا و شگفتی که از یک مکان می نویسید . من با خوندن این مطلب واقعا پی بردم که بی دلیل نیست که میگن ایران خیلی جاهای گردشگری و دیدنی داره
فقط یک سوال دارم چرا اسم رودخانه ، سیاه روده ؟
عرفان عزیز، ما هم از توجه و محبت شما ممنونیم.
دلیل خاصی نداره، شاید هم چیزی در تقابل سفیدرود باشه.