کوه گلک | یک بُرش از این کوه زیبا و رنگی در بشقاب شما

6

باورکردنی نیست اما حقیقت دارد؛ کوه گلک خوردنی است. از مسیر دریایی قشم که راهی جزیره هرمز بشوید، در راه کوه‌هایی می‌بینید که هم زیبا هستند و هم عجیب. یکی از این کوه‌ها به رنگ سرخ است و به آن کوه گِلَک یا دلک می‌گویند. کوه دلک سرخ و زیباست و می‌توان از خاکش به‌عنوان خوراکی استفاده کرد. گلک تنها کوه خوراکی دنیاست که در جزیره اسرارآمیز و به‌شدت زیبای هرمز قرار دارد. این کوه جذاب از جاهای دیدنی هرمز است که می‌خواهیم در ادامه این مقاله بیشتر درباره‌اش بگوییم. پس با ما همراه باشید.

کوه گلک را بیشتر بشناسید

خاک کوه گلک را می‌خورند. جزیره رنگین‌کمانی هرمز در هر گوشه‌اش نکته‌ای برای غافل‌گیر‌کردن دارد. گلک هم یکی از همین شگفتی‌هاست. البته کوه‌های رنگی دیگری هم در جزیره دیده می‌شوند؛‌ کوه‌هایی به‌رنگ سفید، قهوه‌ای، قرمز، طوسی و…؛ اما فقط خاک گلک را می‌توانید نوش‌جان کنید.

کوه گلک در حوالی ۲۰۰ متری جنوب هرمز قرار و در استان هرمزگان گرفته و اگر در نیمه دوم سال به آن سری بزنید، قطعاً سفری خوشایند را تجربه خواهید کرد. در فصل‌های گرم سال، هرمز چندان جذاب نیست. پس برنامه سفرتان برای ملاقات با کوه زیبا و خوردنی را به ۶ماهه دوم سال موکول کنید. جاهای دیدنی هرمز بسیار است؛‌ سر فرصت و با خیالی آسوده به آنجا بروید و از همه دیدنی‌هایش بازدید کنید.

خاک گلک را چطور مصرف می‌کنند؟

محلی‌های جزیره از خاک کوه گلک به شکل‌های مختلفی در آشپزی و برای خوردن استفاده می‌کنند. مثلاً آن را به شکل ادویه در می‌آورند و در غذاهای مختلف می‌ریزند. ماهی‌های درجه‌یک جنوبی در کنار این ادویه، طعم و عطر بهتری پیدا می‌کنند. فقط ماهی نیست؛ از خاک قرمز گلک برای درست‌کردن مربا یا ترشی هم کمک می‌گیرند.

سُس معروفی هم از خاک کوه دلک درست می‌کنند که آشنایی با شیوه تهیه آن خالی از لطف نیست. هرمزی‌ها برای درست‌کردن این سُس، ابتدا خاک کوه را با آب ترکیب می‌کنند تا خاک در آب ته‌نشین شود. بعد از اینکه آب رنگ‌ قرمز گرفت، آن را با نمک کوهی مخلوط و سسی عالی درست می‌کنند. این سس در بسیاری از غذاهای محلی هرمز استفاده می‌شود.

طرز تهیه سوراغ چیست؟

یکی از کاربردهای خاک کوه گلک در درست‌کردن «سوراغ» است. محلی‌ها چه می‌کنند؟ آن‌ها ماهی‌های تازه جنوبی را با سُسی که گفتیم و به‌همراه پوست نارنج داخل دبه می‌ریزند و به آن در حدود ۲ ماه زمان می‌دهند تا زیر نور خورشید قرار بگیرد. اینها پایه و اساس سوراغ معروف هرمزی‌ها را می‌سازند.

کاربردهای دیگر خاک گلک چیست؟

کاربرد های دیگر خاک سرخ گلک

خاک زیبای کوه گلک کاربردهای دیگری هم دارد. این خاک منبع درآمدی برای هرمزی‌ها است. استخراج و ارسال خاک قرمزرنگ به نقاط دیگر از روش‌های کسب درآمد در جنوب ایران است. چرا؟ چون این خاک سرخ در صنایع رنگ‌سازی و تولید سرامیک کاربرد دارد.

کوه گلک از مکان‌هایی دوست‌داشتنی برای عکاسان است که از زیبایی‌هایش می‌توان هزار ایده ناب عکاسی بیرون کشید. در نیمه دوم هر سال، هنرمندان پا به هرمز می‌گذارند و فرشی بزرگ و رنگی از خاک‌های متنوع و رنگارنگ هرمز درست می‌کنند. کوه‌های رنگی و معادن فراوان جزیره باعث می‌شود که هر طیفی به این مکان علاقه‌مند باشند. زمین‌شناسان، تاجران، عکاسان و هنرمندان و البته گردشگرانی از دیدن این زیبایی‌ها لذت می‌برند.

چرا کوه گلک قرمزرنگ است؟

خاک و کوه‌های هرمز از اکسیدهای آهن و ترکیبات آتش‌فشانی درست شده‌اند. به همین‌دلیل هم هست که رنگ‌های عجیب‌ و خاصی دارند. این ویژگی جذاب خاک کوه دلک و نواحی دیگر جزیره هرمز باعث شده که منبع درآمد خوبی برای جنوبی‌ها به‌وجود بیاید. این خاک پربرکت در سفال‌گری، کاشی‌کاری و صنایع گوناگون دیگر استفاده می‌شود و به‌خاطر شفافیت و خلوص مطلوبی که دارند، در صنایع مختلف از آن‌ها استقبال زیادی می‌کنند.

کوه گلک تقریباً ۲۰۰ متر ارتفاع دارد. دیدن این کوه زیبا در کنار سواحلی که به‌خاطر کانی‌ها و سنگ‌های معدنی در بعضی بخش‌ها رنگی و قرمز می‌شوند به همه پیشنهاد می‌شود.

کوه گلک کجاست؟

هزینه ورودیرایگان
ساعت بازدید۲۴ساعته
آدرسجزیره هرمز، 200متری جنوب هرمز

محلی‌ها به کوه گلک، کوه دلک هم می‌گویند. این کوه خوراکی هم زیبایی دارد و هم کاربردهای مختلف. گلک روی پاهایش استوار ایستاده و روزیِ جنوبی‌های دوست‌داشتنی را فراهم می‌کند. زمانی که صحبت از جاهانی دیدنی هرمزگان می‌شود، انگشتان دست کم می‌آورند. کوه الهه نمک، دره رنگین کمان،‌ دره مجسمه ها،‌ موزه ناد علیان،‌ قلعه پرتغالی ها و سواحل تماشایی هرمز تنها بخشی از دیدنی‌های این جزیره هستند. اگر به هرمز رفتید و موفق به دیدن گلک شدید، حتماً کمی از خاک آن بچشید و ببینید که طعمش چطور است. اگر هم قبلاً از آن بازدید کرده‌اید، برای همراهان ره بال آسمان از تجربه‌های سفرتان بنویسید.

استان هرمزگان در حوالی ۲۰۰ متری جنوب جزیره هرمز.

کوه الهه نمک، دره رنگین کمان،‌ دره مجسمه ها،‌ موزه ناد علیان و قلعه پرتغالی ها.

5/5 (2 نظر)
6 نظرات
  1. سارا می گوید

    جاهای دیدنی هرمز قشنگترینن توی ایران؛ اما چه حیف که مردمش خیلی کم‌درآمدن و محروم از ابتدایی ترین امکانات برای داشتن یه زندگی معمولی.

    1. بانو تقیان می گوید

      سارای عزیز، باهاتون موافقم، هرمز یه منطقه محرومه که روی گنج زندگی می‌کنه و این برای همه گردشگرها مایه تعجب بوده. به امید روزی که ایران سراسر آباد باشه.

  2. سارینا می گوید

    در هر آشنایی با جاذبه های دیدنی مختلف ایران، شگفت زده میشم و البته متاسف که چقدر صنعت گردشگری تو کشورمون ضعیف عمل کرده. به امید روزی که نام جاذبه‌های طبیعی و تاریخی ایران، در بین بهترین و محبوب ترین جاذبه های گردشگری در جهان قرار بگیره و مردم دنیا هم از زیبایی های بی انتهای کشورمون بهره مند شن.

    1. بانو تقیان می گوید

      سارینا عزیز، حرفتون کاملاً درسته. استقبال خود مردم از جاذبه های ایران به‌تنهایی می‌تونه کمک بزرگی به صنعت گردشگری کنه. داستان اینجاست که ایران اونجور که باید و شاید به همه معرفی نشده.

  3. بهنام می گوید

    آیا میشه همینجوریباقاشق از خاکش بخوریم

    1. بانو تقیان می گوید

      نه دوست عزیز، این خاک باید به سس تبدیل بشه یا به‌عنوان ادویه در غذا استفاده کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.