روستای زوارم شیروان | بهشت گمشده میان دره ای در خراسان شمالی

12

در ایران دره‌های تماشایی مختلفی وجود دارد. برخی از این دره‌ها بی‌آب‌وعلف و برخی دیگر سرسبز و زیبا هستند. از میان برخی دره‌ها رودخانه عبور می‌کند و رود برخی دره‌ها به یک خاطره تبدیل شده است. در نهایت برخی از دره‌ها معروف و برخی دیگر کمتر شناخته‌شده‌اند. امروز قصد داریم تا یکی از دره‌های کمتر شناخته‌شده را به شما معرفی کنیم. این دره، زوارم شیروان نام دارد. با ما همراه باشید تا روستای زوارم شیروان را بهتر بشناسید.

روستای زوارم شیروان کجاست؟

روستای زوارم در 28‌کیلومتری جنوب‌غرب شیروان در خراسان شمالی قرار دارد. بسیاری از مردم، این روستا را با نام «دره بهشت» می‌شناسند. زوارم جزء مناطق کوهستانی و جاهای دیدنی خراسان شمالی به حساب می‌آید.

تاریخچه  زوارم شیروان

بر اساس اسناد تاریخی، حدود 100 سال پیش، ناصر الدین شاه قاجار با کاروانی در حال عبور از این منطقه بود. در این کاروان، اعتمادالسلطنه نیز او را همراهی می‌کرد. اعتمادالسلطنه در سفرنامه‌ خود به روستای زوارم شیروان اشاره کرده است. او چنین روایت می‌کند که «در مسیر از دهکده‌ای معتبر عبور کردیم. این دهکده 400 خانوار سکنه دارد و دارای آب‌وهوای خوبی است.» در ادامه وی این دهکده را «دره ارم» می‌نامد. جالب است بدانید هنوز هم این روستا را با نام دره ارم نیز می‌شناسند.

این مسئله نشان می‌دهد که در دوران قاجار، این مکان یک روستای آباد و دارای سکنه بوده است. در حقیقت با کاوش‌های انجام‌شده در این روستا، کارشناسان موفق به کشف ارگ زوارم شده‌اند. پس از انجام‌ تحقیقات مختلف، قدمت این ارگ به دوران ساسانی نسبت داده‌ شده است. حتی در غارهای اطراف، نشانه‌هایی از وجود انسان‌های اولیه نیز به چشم می‌خورد. پس می‌توان گفت زوارم قدمت تاریخی بسیاری دارد. حداقل قدمت این روستا را می‌توان مربوط به دوران ساسانی دانست.

ویدیوی ریبا از بهشت گمشده خراسان شمالی

دره زوارم شیروان کجاست؟

نمایی از تابلوی معرفی روستای زوارم

دره زوارم از ابتدای این روستا تا 25‌کیلومتر ادامه دارد. این دره در نهایت به کوه‌های تخت میرزا در شمال شرق ایران ختم می‌شود. در طول این دره می‌توانید شاهد رودخانه، آبشار، چشمه و حوضچه‌های سنگی متعددی باشید. همچنین مراتع اطراف این دره، همگی سرسبز، زیبا و انبوه هستند. در میان این مراتع، گیاهان دارویی و خوراکی متنوعی رشد می‌کنند.

جاهای دیدنی روستای زوارم

روستای زوارم را به‌معنای واقعی کلمه می‌توان «بهشت گم‌شده خراسان شمالی» دانست. این روستا دارای جاذبه‌های طبیعی بی‌بدیل است. خوشبختانه زوارم جزء مناطق طبیعی کمتر شناخته‌شده است. بافت طبیعی این روستا به‌خاطر هجوم گردشگران آسیب ندیده است و سبک زندگی سنتی مردم همچنان زنده و جاری است. در ادامه شما را با جاهای دیدنی زوارم آشنا خواهیم کرد.

  • رودخانه دره زوارم

در روستای زوارم، رودی زیبا با آبی زلال و خروشان جریان دارد. این رود تماشایی از کوه‌های جهان ارغیان موسوم به تخت میرزا سرچشمه می‌گیرد. رودخانه زوارم یکی از مهم‌ترین عوامل سرسبزی و آبادانی روستا است. آب رودخانه در مسیر خود باغات اطراف و زمین‌های کشاورزی را سیراب می‌کند. رودخانه زوارم تا شیرآباد، ورقی، عبدآباد و توده ادامه دارد؛ پس چند روستا پس از زوارم نیز به لطف رودخانه زوارم آباد شده‌اند. این رودخانه تماشایی در نهایت به رودخانه اترک می‌ریزد.

  • چشمه یخدان و آبشار

نمایی ازچشمه یخدان و آبشار زوارم

در حدفاصل بین دره شخری و دره میم لی، منطقه‌ای دیدنی با نام یخدان و آبشار وجود دارد. این آبشار از زیر کوه معروف یخدان به بیرون می‌جوشد. بد نیست بدانید آبی که از دل این کوه می‌جوشد، یکی از بهترین آب‌های شرب است. کیفیت این آب را در آزمایشگاه‌های متعدد خارجی نیز آزموده‌اند. نتایج آزمایش همه را شگفت‌زده کرده است. این آب از نظر کیفیت، یکی از بهترین آب‌های شرب تمام جهان است.

  • شخری

نمایی از شخری

شخری نام یک منطقه ییلاقی در روستای زوارم است. در این منطقه، صدها باغ بزرگ با درختان گردو به چشم می‌خورند. برای دسترسی به این منطقه ییلاقی باید حدود 15‌کیلومتر از زوارم دور شوید. دسترسی به این منطقه از مسیری صعب‌العبور امکان‌پذیر است. به همین خاطر گردشگران کمی از این منطقه بازدید می‌کنند. لازم به ذکر است باغات شخری حتی اگر حصار نداشته باشند، جزء املاک شخصی هستند. پس مراقب باشید تا به ملک شخصی کسی وارد نشوید.

  • میم لی

میم لی یکی دیگر از دره‌های زیبای زوارم است. در میان این دره چندین و چند باغ و چشمه‌سار به چشم می‌خورد. در طول مسیر این دره به زلزله خانه، چقرالنگ و تخت میرزا خواهید رسید. فراموش نکنید دره میم لی یکی از زیباترین دره های ایران است.

  • چقرالنگ

در منطقه چقرالنگ می‌توانید از دو چشمه معروف روستای زوارم دیدن کنید. این دو چشمه، قاینار چشمه و قرمز چشمه نام دارند. برای دسترسی به این منطقه باید خود را به مناطق مرتفع برسانید.

  • عزیز چنار

عزیز چنار یکی از مهم‌ترین جاهای دیدنی روستای زوارم محسوب می‌شود. این جاذبه در حقیقت یک درخت چنار کهن‌سال است. بد نیست بدانید این چنار برای مردم روستای زوارم ، مقدس است. اهالی روستا برای رسیدن به حاجات خود، روی شاخه‌های این درخت پارچه گره می‌زنند.

  • طبیعت اطراف

شاید اینکه به‌دنبال جاهای دیدنی روستای زوارم باشید، کار درستی نباشد. در حقیقت تمامی روستای زوارم شیروان یک جاذبه گردشگری مهم است. در هر قسمت خاک این روستا می‌توانید شاهد یک جاذبه گردشگری زیبا باشید. در هر بخش، چندین و چند چشمه‌سار مختلف از دل خاک می‌جوشند. اگر قصد دارید تا به‌معنای واقعی کلمه از این روستا دیدن کنید؛ باید یک کوله‌پشتی و یک جفت کفش پیاده‌روی بردارید و به دل طبیعت بزنید. شاید برای گشت‌و‌گذار در طبیعت بکر زوارم، به چندین روز زمان نیاز داشته باشید. پس به دل طبیعت بزنید و وجب‌به‌وجب آن را بگردید.

امکانات زوارم

نمایی از مسجد روستای زوارم شیروان

  • آنتن‌دهی تلفن همراه؛
  • جاده آسفالته تا روستا؛
  • خیابان‌بندی مناسب؛
  • پارکینگ در مناطق گردشگری؛
  • آلاچیق در قسمت‌های طبیعی و جاهای دیدنی؛
  • سرویس بهداشتی عمومی؛
  • بقالی؛
  • حسینیه و مسجد؛
  • دستگاه خودپرداز.

بهترین زمان بازدید از دره زوارم

روستای زوارم یک روستای چهارفصل است. در هر فصل می‌توانید به‌شکلی خاص از زیبایی‌های روستای زوارم لذت ببرید. از نظر کلی باید گفت فصل بهار بهترین زمان بازدید از روستای زوارم به حساب می‌آید. در این فصل رودخانه زوارم بسیار پرآب است. در هر گوشه از روستا، یک چشمه از دل خاک به بیرون می‌جوشد. به‌لطف منابع کافی آب، تمام مراتع سرسبز می‌شوند. لاله‌های وحشی و شقایق‌های سرخ سر از خاک بیرون می‌آورند و مراتع را رنگارنگ می‌کنند. پرندگان آواز می‌خوانند و هوا معتدل است. با وجود این در هر چهار فصل سال می‌توان از روستای زوارم بازدید کرد. در فصل پاییز مناظر به هزاران رنگ تبدیل می‌شوند. پاییز عاشقانه‌ترین فصل برای بازدید از روستای زوارم است. البته باید بدانید شاید در فصل زمستان سرمای هوا کمی شما را آزار دهد.

اقامت در روستای زوارم

در روستای زوارم خبری از هتل یا مسافرخانه‌های بزرگ نیست. اگر قصد دارید تا در روستای زوارم اقامت داشته باشید، باید شب را در اقامتگاه‌های بوم‌گردی سپری کنید. اقامتگاه‌های بوم‌گردی می‌توانند یک تجربه جدید و عالی در سفر شما باشند. اقامتگاه بوم‌گردی «دره بهشت شیروان» گزینه مناسبی برای گردشگران داخلی و خارجی است. در این اقامتگاه تمام امکانات رفاهی، خدماتی و اقامتی در اختیار مسافران قرار می‌گیرد. همچنین برای اقامت می‌توانید به شهرستان شیروان نیز مراجعه کنید. در ضمن به یاد داشته باشید برخی از گردشگران و طبیعت‌گردان، اقدام به کمپ‌زدن در دره زوارم می‌کنند. با کمپ‌زدن در طبیعت نیز می‌توانید خاطره‌ای فراموش‌نشدنی را تجربه کنید.

جاهای دیدنی اطراف

روستای اسطرخی شیروان

نمایی از روستای اسطرخی شیروان

روستای اسطرخی یکی دیگر از روستاهای زیبای شهرستان شیروان است. این روستا در 28‌کیلومتری جنوب شهرستان شیروان قرار دارد. روستای اسطرخی جزئی از دهستان گلیان است. در این منطقه نیز دره‌ای عمیق و چندین و چند منظره تماشایی دیگر وجود دارد.

روستای گلیان شیروان

نمایی از روستای گلیان در شیروان

 

روستای گلیان یکی از قدیمی‌ترین روستاهای شیروان محسوب می‌شود. این روستا دارای طبیعتی بکر و تماشایی است. هنوز هم حدود 500 خانوار در این روستا مشغول زندگی هستند. اکثر مردم این روستا از باغداری و دامداری امرارمعاش می‌کنند. در دل روستای گلیان، 2 رود پرآب و خروشان جریان دارد. گلیان همه آبادی و آبادانی خود را مدیون این 2 روز پرآب است.

مسیر دسترسی به روستای زوارم

برای دسترسی به زوارم باید ابتدا خود را به قوچان یا بجنورد برسانید. از قوچان تا شیروان فقط حدود 70‌کیلومتر و از بجنورد تا شیروان حدود 45 کیلومتر راه است. اگر این مسیر را با سرعت متوسط پشت‌سر بگذارید، پس از حدود 1 ساعت به شهرستان شیروان خواهید رسید. از شهرستان شیروان تا روستای زوارم نیز حدود 30 دقیقه فاصله است.

هزینه بازدیدرایگان
ساعت بازدید24 ساعته
آدرسخراسان شمالی، 28‌کیلومتری جنوب‌غرب شیروان

خب دوستان عزیز و همراهان ره بال آسمان، نظر شما درباره بازدید از روستاهایی بکر همانند روستای زوارم چیست؟ آیا تاکنون از دره زوارم دیدن کرده‌اید؟ اگر این‌طور است، تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید. در ضمن اگر روستای بکر دیگری را می‌شناسید، آن را به ما و سایر همراهان معرفی کنید.

مشهد تا زوارم 230‌کیلومتر فاصله دارد. اگر با سرعت مجاز حرکت کنید، پس از حدود 2 ساعت و نیم به زوارم خواهید رسید.

روستای زوارم در استان خراسان شمالی و 90‌کیلومتری قوچان قرار دارد.

فصل بهار بهترین زمان بازدید از روستای زوارم است.

4.2/5 (5 نظر)
12 نظرات
  1. Fateme می گوید

    متاسفانه ما امروز رفتیم آبش کاملا خشک شده??

    1. زهرا کامکار می گوید

      درود به شما فاطمه جان
      ممنون که تجربه بازدیدتان را با ما در میان گذاشتید.
      متاسفانه گرمای بی‌حد تابستان ۱۴۰۰ تاثیر مخربی روی طبیعت ایران گذاشته؛ با این حال امیدواریم بهار آینده با تصویری چشم‌نوازتر از زوارم شیروان روبه‌رو شیم.

  2. سارا می گوید

    سلام
    با اینکه خودم بجنوردی هستم؛ اما تا حالا از زوارم چیزی نشنیده بود. با دیدن این عکسا به شدت مشتاق یه پیکنیک یه روزه در زوارم شدم. بهار پیشِ رو حتما با خانواده میرم ?

    1. بانو تقیان می گوید

      سارای عزیز، پیشاپیش سفر خوبی براتون آرزو می‌کنیم و ازتون قول می‌گیریم که بعد از سفر، خاطراتتون رو برای ما سوغات بیارید.

    2. سعید می گوید

      سلام
      ییلاق زوارم شوخری است نه شخری
      لطفا اصلاح فرمایید
      با سپاس

      1. بانو تقیان می گوید

        سلام سعید عزیز، در همه منابع، «شخری» ذکر شده.

  3. سمیه می گوید

    جای جالبی بود.
    مرسی برای معرفی

    1. بانو تقیان می گوید

      سمیه عزیز
      ما هم از شما ممنونیم که با نظر مثبتتون به ما انرژی می‌دید.

  4. سارا می گوید

    سلام با اینکه خودم بجنوردی هستم؛ اما تا حالا از زوارم چیزی نشنیده بود. با دیدن این عکسا به شدت مشتاق یه پیکنیک یه روزه در زوارم شدم. بهار پیشِ رو حتما با خانواده میرم ?

    1. بانو تقیان می گوید

      سارا عزیز، پیشاپیش سفر خوبی براتون آرزو می‌کنم. بعد از سفر از تجربه‌هاتون برای ما بنویسید.

  5. مجید می گوید

    روستای اسفیدان ۳۵ کیلومتری بجنورد و معروف به ماسوله خراسان هم بسیار دیدنی است

    1. بانو تقیان می گوید

      سلام مجید عزیز، ممنونیم بابت معرفی این روستا. اگه عکس و اطلاعات موثق دارین، برای ما بفرستین که در مجله منتشر کنیم.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.