تئاتر شهر تهران | هنر بازیگری در چهارراه ولیعصر

0

از ترافیک‌ها و شلوغی‌های تهران که بگذریم؛ دیدنی‌های هزاررنگش تماشا دارد. اگر اهل تئاتر و نمایش‌های زنده هستید، بدون شک اسم تئاتر شهر تهران به گوشتان خورده است. زیبایی و پیچیدگی در این بنای تاریخی به‌اندازه‌ای است که نمی‌شود بدون کمی تعلل از کنارش عبور کرد. این سالن تئاتر یاد افرادی بزرگ نمایش و سینما را در قلب پایتخت زنده نگه داشته است.

برای آشنایی با سایر جاذبه‌ها و جاهای دیدنی تهران در پاییز، روی لینک زیر کلیک کنید:

تئاتر شهر تهران کجاست؟

عکس موقعیت سالن تئاترشهر در تهران

ساختمان تماشایی تئاتر، در منطقه 11 تهران و در مرکز شهر است. اگر گذرتان به خیابان انقلاب تهران بیفتد، این بنا را در تقاطع خیابان انقلاب و خیابان ولیعصر تهران می‌بینید.

تاریخچه تئاتر شهر تهران

  • ساخت بنا با نظارت فرح پهلوی

عکس تاریخچه تئاتر شهر تهران

ساخت این بنا به دوره حکومت پهلوی بر می‌گردد. در دهه 1340 هنرمندان ایرانی علاقه بیشتری به تئاتر نشان دادند و گروه‌های نمایش هم بیشتر شد. می‌شود هنرمندانی مثل غلامحسین ساعدی، بهرام بیضایی، عزت الله انتظامی، علی نصیریان و… را در این دوره نام برد. به همین خاطر جای خالی یک ساختمان ویژه با کاربردهای خاص برای برگزاری تئاترها حس می‌شد. محمدرضاشاه دستور ساخت این بنا را داد و نظارت و ریاستش را به همسرش فرح پهلوی سپرد. در سال 1346 ساخت بنای تئاتر را شروع کردند. ساختن همچین بنایی فقط از دست معماران بزرگ ایرانی بر می‌آمد. این گروه مهندسی از شاگردهای هوشنگ سیحون، معمار معروف ایرانی بودند. ساخت این بنا ۵ سال طول کشید. سرانجام آن را در سال 1351 تمام کردند.

  • سالن تئاتر در محل کافه شهرداری

عکس سالن تئاتر

شاید فکر کنید که چرا این محل را برای ساختن سالن تئاتر انتخاب کردند. قبل از اینکه در این محل سالن تئاتری بسازند، مهمان‌خانه بلدیه بود؛ البته قدیمی‌ها آن را به کافه شهرداری هم می‌شناسند. هنرمندها و شاعرهای برجسته مثل جلال آل احمد و فروغ فرخزاد در کافه شهرداری جمع می‌شدند. تهرانی‌ها هم در این کافه بروبیایی داشتند. بازیگرها در محوطه بیرون کافه نمایش‌های مختلف برگزار می‌کردند. شاید بزرگ‌ترها هنوز هم خاطرات سیرک باران را از آن زمان به یاد داشته باشند. به همین خاطر این نقطه از شهر، محلی پررفت‌وآمد و انتخاب خوبی برای ساخت سالن تئاتر بود.

  • افتتاح تئاتر شهر تهران

سالن تماشایی تئاتر شهر تهران را در هشتم بهمن سال 1351 افتتاح کردند. نمایش باغ آلبالو، نوشته آنتوان چخوف را به‌عنوان اولین نمایش، روی صحنه این سالن اجرا کردند. کارگردانی این نمایش بر عهده آربی اوانسیان بود. سوسن تسلیمی، داریوش فرهنگ، فریده سپاه منصور، مهدی هاشمی و پرویز پورحسینی در این نمایش بازی می‌کردند. اوانسیان و تمام بازیگرهایش به‌زیبایی در جشن افتتاحیه سالن درخشیدند. این نمایش شروعی برای برگزای تئاترهای بی‌نظیر در این سالن بود. بعد از ساخت بنای اصلی، تالار شماره دو و سالن چهارسو هم به آن اضافه کردند. محوطه بیرون و دیگر بخش‌های این بنا را به‌مرور ساختند.

  • نظارت بر تئاتر شهر تهران

عکس نظارت بر تئاتر شهر تهران

فرح پهلوی و سازمان جشن هنر شیراز این سالن را بعد از افتتاح و در سال‌های اول فعالیت اداره می‌کردند؛ اما مدتی بعد «سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران» نظارت این سالن را بر عهده گرفت. بعد از سازمان رادیو تلویزیون، نگهداری این سالن را به سازمان فرهنگ سپردند. با پیروزی انقلاب اسلامی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی روی کار آمد و مدیریت این سالن را به دست گرفت.

معماری تئاتر شهر تهران

  • مشخصات کلی ساختمان

اگر کمی از معماری و هنر بدانید، شیفته این اثر زیبا می‌شوید. می‌توانید معماری مدرن و اروپایی و معماری ایرانی را یکجا در آن ببینید. هرکدام از این سبک‌ها را با ظرافت روی این بنا اجرا کردند. طراحی پلان تئاتر شهر تهران را بیژن انصاری انجام داد و مهندس علی اصغر سردار افخمی هم بر آن نظارت کرد. طراحی تالار دانشگاه اصفهان و خانه ملت هم از دیگر کارهای این استاد بزرگ است. این استاد بزرگ در سال 1399 از دنیا رفت. سالن تئاتر تهران الهام‌گرفته از چند بنای معروف است. می‌شود در در هر بخش از این ساختمان، سبک متفاوتی را دید. مساحت کل این بنا حدود ۳هزار مترمربع است. ۵هزار و 600 مترمربع از این محوطه را برای زیربنای ساختمان در نظر گرفتند. ساختمان تئاتر زیبای شهر، دایره‌ای است و قطری به‌اندازه 34 متر دارد. بلندای این ساختمان چهارطبقه‌ای هم به 15 متر می‌رسد.

  • معماری بیرونی

مدوربودن ساختمان تئاتر به معماری‌های روم و یونان شباهت دارد. این سبک معماری را بیشتر در دوره قاجار به کار می‌بردند. بیژن انصاری برای طراحی ستون‌های قرینه در اطراف ساختمان، از ستون‌های تخت جمشید الهام گرفته است. بخش بالایی و سقف بنا را شبیه به برج طغرل و معماری‌های دوره ایلخانی ساخته‌اند. بد نیست به عکس‌هایی از تالار بکمن در مؤسسه فناوری کالیفرنیا نگاهی بیندازید. معماری این تالار شباهت چشمگیری به سالن تئاتر در تهران دارد.

ظرافت این اثر هنری در هر بخش از سازه مشخص است. بدنه اصلی بنا را از جنس آجر ساخته‌اند. ستون‌ها را با سبکی از معماری به اسم مهندسی زاویه‌دار به هم متصل کرده‌اند. کاشی‌‌های رنگی به‌کاربرده‌شده در این ساختمان حس‌وحال خوبی به این مجموعه می‌دهد. کاشی‌های آبی فیروزه‌ای، معماری اسلامی و ایرانی را در این بنا زنده می‌کند. می‌شود در نقش‌ونگارهای کاشی‌ها غرق شد. هر تکه کاشی داستان پررمزورازی از گذشته را بازگو می‌کند. شاید تصویر ساختمان تئاتر تهران در محوطه سنگ‌فرش‌شده شما را به یاد نقاشی «تکیه دولت» اثر استاد کمال الملک بیندازد. این بنا سوژه زیبایی برای عکاسی‌هایتان می‌شود.

  • معماری داخلی

جای تعجبی ندارد که فضای داخلی این ساختمان هم مثل بیرونش تماشایی است. قرینه‌سازی‌ها و پیچ‌وخم‌های معماری داخلی باعث شده است که فضای سالن تئاتر متفاوت‌تر و زیبا به نظر برسد. حواستان را جمع کنید تا در پیچ‌وخم‌های ساختمان گم نشوید. هر بخش از ساختمان دکور ویژه‌ای دارد و دیدنش برای هنردوست‌ها لذت‌بخش است.

بخش‌های مختلف تئاتر شهر تهران

در ساختمان تئاتر تهران بخش‌های مختلفی در نظر گرفتند. پنج سالن برای اجرای نمایش در این مجموعه ساخته‌اند که هرکدام امکانات خاصی دارد. کتابخانه، کافه، اتاق‌های اداری و اتاق‌های پلاتو از دیگر بخش‌های این مجموعه هستند.

  • سالن‌های تئاتر شهر تهران

سالن اصلی در طبقه همکف ساختمان و تالارهای قشقایی، تالار چهارسو، تالار سایه و کارگاه نمایش در طبقه زیرین است. برای رفتن به این بخش می‌توانید از ورودی‌های داخلی در ساختمان اصلی یا ورودی‌هایی در محوطه بیرونی استفاده کنید. این مجموعه دو تالار دیگر هم به اسم تالار کوچک و تالار شماره دو دارد. در حال حاضر به خاطر تعمیرات داخلی، این دو سالن‌بسته هستند و خبری از بازگشایی آن‌ها نیست.

  • سالن اصلی تئاتر

عکس سالن اصلی تئاتر

برای بازدید از این سالن نمایش به طبقه همکف ساختمان بروید. ظرفیت سالن اصلی 579 نفر است. برای این سالن تجهیزاتی مثل صفحه‌گردان الکتریکی، سیستم‌های بالارونده، آسانسور دکور و دهانه متحرک صحنه در نظر گرفته‌ا‌ند. از دیگر امکانات این سالن می‌شود پرده سینمایی، سیستم پیشرفته نورپردازی، سیستم صداگذاری و دستگاه‌های کنترل‌کننده را نام برد. سالن اصلی دو در با پوشش آکوستیک دارد. این درها مانع ورود صدا از سالن انتظار به سالن نمایش می‌شوند.

  • تالار چهارسو

سالن چهارسو در طبقه زیرین ساختمان است. فضای این سالن را طوری طراحی کردند که می‌شود ظرفیتش را از 20 تا 400 نفر تغییر داد. تئاترهای روی صحنه تئاتر شهر در سن مدور این سالن دیدن دارند.

  • تالار قشقایی

برای دیدن این تالار باید به بخش زیرین ساختمان بروید. فضای داخلی این سالن را به شکل مثلث ساخته‌اند و ظرفیتش 250 نفر است.

  • تالار مشاهیر

عکس تالار مشاهیر

بعد از تعمیر، تالار شماره دو را به تالار مشاهیر تغییر دادند. در این سالن جلسه‌های نقدوبررسی نمایش‌ها، نشست‌های خبری، همایش‌ها، جلسه‌های رسمی برای جشنواره‌تئاتر فجر و بزرگداشت‌ها را برگزار می‌کنند.

  • کتابخانه تئاتر شهر تهران

اگر اهل خواندن کتاب‌های نمایشی و هنر سینما هستید، سری به کتابخانه این مجموعه بزنید؛ البته کتاب‌های دیگری هم در زمینه‌های مختلف هنری دارد. این کتابخانه در طبقه چهارم ساختمان است. حدود 25 هزار جلد کتاب ارزشمند در این کتابخانه وجود دارد. این بخش را در سال 1366 تأسیس کردند. دکتر علی رفیعی با کمک منصور خلج که مدرس و محقق تئاتر است این مجموعه را سامان‌دهی کرد. می‌توانید در بخشی از کتابخانه لیست تمام نمایش‌های اجراشده در این تئاتر را هم ببینید. همیشه تعدادی از دانشجوهای هنر نمایش در این کتابخانه در حال تحقیق هستند.

  • کافه‌ها

عکس کافه‌های تئاتر شهر تهران

بعد از گشت‌وگذار در طبقه‌های مختلف می‌توانید به یکی از کافه های خیابان انقلاب و این ساختمان بروید. خودتان را به یک لیوان چای یا قهوه دعوت کنید و از فضای هنری کافه لذت ببرید. این کافه‌ها برنامه نمایشنامه‌خوانی هم دارند. کافه‌تریای سالن اصلی، کافه قشقایی و کافه چهارسو در هر روز از هفته به جز شنبه‌ها از شما میزبانی می‌کنند.

  • محوطه بیرونی

دانشجوهای تئاتر در محوطه بیرونی و روبه‌روی ساختمان اصلی، نمایش‌های خیابانی یا تئاتر محیطی اجرا می‌کنند. به همین خاطر امروزه این مدل نمایش‌ها معروف هستند.

اطلاعات بازدید از تئاتر شهر تهران

عکس اطلاعات بازدید از تئاتر شهر تهران

هزینه بلیت برای تماشای اجراها در این مجموعه برای هر سالن متفاوت است. بازدید از نمایش‌ها در سالن اصلی بیشترین قیمت را دارد. برای خرید بلیط تئاتر شهر تهران، خوب است سری به سایت تئاتر شهر تهران بزنید. با مشاهده این سایت می‌توانید از برنامه تئاتر شهر تهران مطلع بشوید.

سالن‌های تئاتر این مجموعه، هر روز از ساعت 16 تا ساعت 19 بلیت‌نمایش‌ها را می‌فروشند. این مجموعه در روزهای شنبه تعطیل است.
اگر اطلاعات بیشتری می‌خواهید، با شماره تلفن‌های سالن‌های نمایش تماس بگیرید.

رستوران و کافه‌های نزدیک به تئاتر شهر تهران

بعد از تماشای نمایشی زیبا خوردن یک نوشیدنی یا غذایی گرم دل‌چسب می‌شود. کافه‌های خیابان ولیعصر و انقلاب پاتوق ثابت دانشجوهای تهران و جوانان است. قیمت‌های مناسب‌تری هم نسبت به دیگر کافه‌های شهر دارند. اسم چند کافه و رستوارن را برایتان می‌گذارم.

  • کافه بروژ؛
  • رستوران امرداد؛
  • کافه رستوران بوفالو؛
  • رستوران وزیری؛
  • کافه رستوران ری‌را؛
  • کافه دوک.

جاهای دیدنی نزدیک به تئاتر شهر تهران

در نزدیکی ساختمان تئاتر تهران، جاهای دیدنی دیگری هم هست که دیدنشان خالی از لطف نیست.

  • کاخ مرمر

کاخ مرمر از بناهای تاریخی و قدیمی استان تهران است. می‌توانید این کاخ را در تقاطع خیابان امام خمینی(ره) و خیابان ولیعصر پیدا کنید. این کاخ حدود چهار کیلومتر با تئاتر تهران فاصله دارد. ساخت این کاخ به دوره پهلوی بر می‌گردد. معماری و تزیینات داخلی این کاخ بی‌نظیر است.

  • تالار وحدت

تالار وحدت از تالارهای بزرگ و دیدنی تهران است. این سالن بهترین امکانات و تجهیزات را برای برگزاری اجراهای موسیقی دارد. این تالار تا تئاتر تهران حدود یک کیلومتر فاصله دارد.

  • موزه جواهرات ملی

نمایی از موزه جواهرات ملی

موزه جواهرات ملی، یکی از زیباترین موزه‌های ایران و از گنجینه‌های ملی کشور است. ارزشمندترین جواهرات تاریخ کهن ایران را در این موزه نگداری می‌کنند. قدمت جواهرات این موزه به دوره صفویه بر می‌گردد. تالار تئاتر شهرزاد و تالار حافظ از دیگر جاهای دیدنی نزدیک به تئاتر تهران هستند.

بهترین زمان بازدید

عکس بهترین زمان بازدید

بازدید از پایتخت در هر چهارفصل مناسب است؛ اما در تابستان‌، گرمای هوا کمی اذیت‌کننده می‌شود. بهترین زمان تفریح در تهران ایام عید است. در این ایام تهرانی‌ها به مسافرت در دیگر شهرهای ایران می‌روند و ترافیک شهر کمتر می‌شود. تهران در ایام عید حس‌وحال بهاری دارد.

اقامتگاه

برای بازدید از جاهای دیدنی تهران خوب است چند روزی را برای سفر در نظر بگیرید. در پایتخت تا دلتان بخواهد هتل، مهمان‌پذیر و اقامتگاه‌است. می‌توانید در یکی از هتل‌های نزدیک به تئاتر تهران ساکن بشوید. اسمشان را برایتان می‌گذارم.

  • هتل رودکی؛
  • هتل اسپیناس؛
  • هتل هویزه؛
  • هتل آپارتمان رازی؛
  • هتل بوتیک حنا؛
  • هتل پرستو.

مسیر دسترسی

برای بازدید از تئاتر شهر باید سری به مرکز شهر استان تهران در منطقه 11 بزنید. می‌توانید در تقاطع خیابان انقلاب و خیابان ولیعصر به این بنای دیدنی برسید. ساختمان تئاتر دقیقاً در ضلع جنوبی شرقی چهارراه ولیعصر است. این بنا را در بخشی از پارک دانشجو ساختند و به‌راحتی می‌توانید به آن دسترسی پیدا کنید. برای رسیدن به این محل می‌توانید از مترو یا اتوبوس‌های بی آر تی آزادی_تهرانپارس استفاده کنید. تاکسی‌های شهری هم شما را به تئاتر تهران می‌رسانند.

وبسایتcity.theater.ir
شماره تماس02166460593
ساعت کاریهر روز از ساعت 16 تا ساعت 19 بلیت‌نمایش‌ها را می‌فروشند. این مجموعه در روزهای شنبه تعطیل است.
آدرستهران، تهران، خیابان ولیعصر، تقاطع خیابان انقلاب، جنب پارک دانشجو

تئاتر شهر تهران یکی از جاذبه‌های گردشگری پایتخت است. در این سفر مجازی با ره بال آسمان هر چه از این جای دیدنی می‌دانستیم، برایتان گفتیم. اگر در سفرهای قبل از آن دیدن کرده‌اید، تجربه‌هایتان خواندنی است. در کامنت‌ها برایمان بنویسید.

تهران. ضلع جنوب شرقی چهارراه ولیعصر.

در هر چهارفصل می‌توانید از آن دیدن کنید؛ اما ایام عید بهتر است.

بله. کافه‌، کتابخانه و سالن‌های نمایش دارد.

بله. هتل هویزه، هتل آپارتمان رازی ، هتل بوتیک حنا و…

تالار وحدت، کاخ مرمر، تالار شهرازد و …

0/5 (0 نظر)
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.