بندر سیراف یا بندر طاهری در استان بوشهر قرار دارد. بندر سیراف با چشماندازی استثنایی در باریکهای میان کوه و دریا تابلویی است دیدنی. این بندر خاستگاه ناخدایان پرآوازهای چون سلیمان سیرافی و سندباد بحری در روزگار کهن بوده است.
بندر سیراف کجاست؟
بندر سیراف (سیراب یا صیراف) بین بندر کنگان و بندر عسلویه قرار دارد. سیراف شهری باستانی در بخش مرکزی شهرستان کنگان و استان بوشهر در جنوب ایران است. به اعتقاد مورخان و جغرافی دانان هیچ بندری در سرتاسر خلیج فارس، موقعیت طبیعی سیراف را نداشته است.
بندر طاهری جدا از موقعیت استراتژیکی و نقش آن در مبادلات اقتصادی در گذشته، از باسابقهترین بندرهای ایران است و از جاهای دیدنی اطراف بوشهر محسوب میشود.
بهترین زمان سفر به بندر سیراف | روزهای سرد سال
⚠
Connection Error
No any data received from Forecast.io!.
همان طور که متوجه شدید، بندر سیراف یکی از بخشهای بوشهر است و این استان در بهار و تابستان، روزهای بسیار گرمی دارد. به همین دلیل اگر قصد سفر به سیراف را دارید، یکی از روزهای نیمه دوم سال را انتخاب کنید.
تاریخچه | بندر سیراف در گذر زمان
بندر طاهری پررونقترین بندر ایران در آن دوره بوده است، از روم و یونان گرفته تا آفریقا و چین. این روابط در دوره ساسانیان و همچنین دوره اسلامی وجود داشت. شهر باستانی سیراف از نظر معماری، ما را به یاد روستای ماسوله می اندازد.
بندر سیراف در قرنهای ۴ و ۵ هجری قمری به اوج شکوفایی خود در حاشیه خلیج فارس رسید. مردمان بندر سیراف از راه دریای خلیج فارس با کشورهای مختلف در ارتباط بودند. مردم این بندر با بنادر کانتون چین، بمبئی هند، تانزانیا آفریقا، بنادر بصره، بحرین، سوهار و دمام مراوده تجاری و فرهنگی داشتند.
در سال ۱۹۶۶ میلادی هیئت مشترک ایران و انگلیس به مدت ۷ سال در سیراف فعالیتهای باستانشناسی انجام دادند. کشف سفالهایی با نقشهای مختلف و پارچهها و زیورآلات گوناگون از این منطقه گویای وجود این روابط تجاری است. همچنین معماریهای گچی و اتاقهای منقش و تزیینشده و ساختمانهایی در ۲ و ۳ طبقه، همه آثار تمدنی بازمانده از بندر طاهری است که در کانون توجه محققان است.
بندرسیراف | جایگاه تلاقی ملت ها
جمعیت بندر سیراف در گذشته حدود ۳۰۰هزار نفر بوده است. در این بندر تسامح و آزادی مذهبی وجود داشته؛ زیرا بندر بینالمللی به حساب میآمده است. افراد با باورهای گوناگون در آن زندگی میکردند؛ مثلاً زرتشتی، یهودی، مسیحی. ملیت های گوناگونی مثل یونانی، رومی و چینی هم در این بندر ساکن بودند.
سیراف در قرن سیزدهم میلادی بهعنوان مکان تعامل اندیشهها بوده است. متفکران سیرافی دانشمندان خارجی فراوانی را به این شهر دعوت میکردند. تاریخ نگارانی مانند استخری، ابن خلدون، ابن حوقل و مقدسی از زیبایی شهر، ثروت فراوان، دریانوردان مشهور و ساختمانسازی سیرافیان یاد کردهاند.
بندر تاریخی سیراف سرآغاز راه دریایی ابریشم بوده که خود بیانگر تاریخ و تمدن کهن این شهر است. اگر علاقهمند به تاریخ هستید، کتاب سکههای سیراف اثر مرتضی قاسم بگلو را حتماً بخوانید. نویسنده در این کتاب از تاریخ بندر سیراف و رابطه تجاری بینالمللی آن بهتفصیل سخن گفته است.
جاهای دیدنی بندر سیراف | تلفیق تاریخ و طبیعت
بندر سیراف اگرچه از جور زمین و زمان رنجها کشیده؛ اما با قدمت ۲۵۰۰سالهاش گردشگران را جذب میکند. به خاطر قرارگرفتن بندر بین منطقه پارس جنوبی و کنگان این بندر از اهمیت ویژهای برخوردار است. دریای زیبا، آثار باستانی و نزدیکی به شیراز باعث شده تا گردشگران فراوانی این نقطه از کشور را برای سفر و گردشگری انتخاب کنند.
هم اکنون ۲۲ اثر تاریخی سیراف شامل سازههای آبی و چاه ها، آرامگاه سیبویه، مسجد جامع، قلعه نصوری، مسجد امام حسن بصری، خانههای اعیانی، آتشکده و… به ثبت ملی رسیده است. این بندر شرایط ثبت در فهرست آثار جهانی را دارد و به همین دلیل به یونسکو معرفی شده است. در ادامه با هم نگاهی به پیوند طبیعت و تاریخ در بندر طاهری میاندازیم.
-
دخمه های باستانی بندر سیراف
دخمه های باستانی در کوه های مشرف بر دامنههای شمالی کوه های سیراف به چشم میخورد. این دخمه ها یکی از جاذبه های تاریخی این شهر بندری هستند.
زرتشتیان به دلیل حرمت خاک، مرده های خود را دفن نمی کردند بلکه آنها را در دخمه هایی در کوهستان قرار میدادند؛ بنابراین باستانشناسان و محققان معتقدند که این دخمه ها قبور سنگی بودهاند. دسترسی به برخی از این دخمه ها بدون تجهیزات امکانپذیر نیست. برخی هم می گویند این دخمه ها حوضچه هایی برای نگهداری آب باران در گذشته بودهاند.
-
آتشکده بندر طاهری
اتاقی تقریباً مربع شکل روی تپهای مشرف به دره لیر وجود دارد که دارای گچبری است. از این اتاق بهعنوان آتشکده استفاده میشده است.
-
مسجد امام حسن بندر سیراف
مسجد امام حسن که بهترین بنای عمومی سیراف است، روی ویرانههای یک دژ ساسانی احداث شده. محققان زمان ساخت آن را ۱۸۸ هجری قمری می دانند. سکههایی با تاریخ ضرب سال ۱۸۸ از این منطقه کشف شده که سال بنای مسجد را تأیید میکند.
مسجد از یک صحن مربعشکل تشکیل شده است که در سه طرف رواق هایی با ستون های گرد دارد. کشف پایه تکمناره مسجد، آن را در ردیف قدیمی ترین مساجد منارهدار جا داده است.
-
عمارت شیخ جبار نصوری بندر طاهری
عمارت شیخ جبار نصوری، روی تپه ای بلند به سمت دریا قرار دارد. این عمارت یک شاهنشین و ۲ حیاط اندرونی و بیرونی دارد و در دوره قاجار بنا شده است. قدمت عمارت ۲۰۰ سال است و گچبریهای آن این قدمت را تأیید میکند. در ایوان غربی عمارت ۱۸ تابلوی زیبا از داستانهای شاهنامه فردوسی چشم را می نوازد.
-
گورستان تمدنها در قبرستان صخره ای سیراف
قبرستان صخره ای سیراف یا گورستان تمدنها، یکی از شگفتانگیزترین مکانهای سیراف است. این قبرستان شامل گورهای سنگی قدیمی است که به عمق ۴۰ تا ۶۰ سانتیمتر در سنگ کنده شدهاند. برای پوشش سطح خارجی قبرها از ملات ساروج استفاده شده است. این قبرها در گذر زمان و با وقوع ۲ زلزله مهیب هنوز پابرجاست.
گورستان صخرهای در مقاطع تاریخی مختلف برای ادیان مختلف استفاده شده است. ردیفهای منظم قبرها در شیب تند دامنه کوه از عجایب این قبرستان است.
-
آرامگاه سیبویه
سیبویه دانشمند علم نحو بود که در قرن چهارم زندگی میکرد و به روایتی آرامگاهش در بندر طاهری است. البته آرامگاه دیگری هم در شیراز با همین نام هست که به وی نسبت دادهاند.
غذاهای محلی بندر سیراف | سخاوت دریا سر سفره غذا
غذاهای معروف سیراف قلیه ماهی، ماهی سرخکرده و میگو پلو است. بیشک اگر یک بار غذاهای محلی بندر سیراف را امتحان کنید، طعمش تا مدتها زیر زبانتان می ماند.
سوغاتی بندر سیراف |یادگاری سفر جنوب
از این بندر زیبا می توانید ماهی، میگو، خرما و انواع صنایع دستی را بخرید. صنایع دستی سیراف متنوع است. گلابتون دوزی، منجوق دوزی و حصیربافی بندر سیراف بسیار زیبا و دلپسند است و گوشهگوشه خانه شما را زیباتر می کنند.
سرگذشت تلخ بندر سیراف | مرگبارترین حادثه تاریخ
این همه تمدن و شکوه و رونق این بندر زیبا در زمینلرزهای نابود و ناپدید شده است که از مرگبارترین حوادث طبیعی تاریخ بوده. بندر طاهری به خاطر این زمین لرزه ۷روزه و خسارات آن به پمپی ایران لقب گرفت. این حادثه وحشتناک تاریخ زمین در سال ۳۶۷ هجری قمری اتفاق افتاد.
اقامت در بندر سیراف | جایی برای شبمانی
گزینه های متعددی برای ماندن در سیراف ندارید. پیشنهاد ما به شما اقامتگاه بوم گردی نصوری سیراف است. به این ترتتیب میتوانید لذت زندگی در خانه ای جنوبی را بچشید. فاصله اقامتگاه از فرودگاه یا بندر بوشهر حدود ۳ ساعت است. این اقامتگاه در شهر سیراف، خیابان ساحلی و روبهروی اسکله قرار دارد. همان طور که احتمالاً بدانید فاصله شیراز تا سیراف ۳۱۲ کیلومتر است و با این حساب، فاصله اقامتگاه از راه آهن شیراز حدود ۴.۵ ساعت میشود.
اگر هم دوست دارید در بوشهر جایی پیدا کنید، می توانید از هتل سیراف، هتل دلوار و هتل آپارتمان پاسارگارد استفاده کنید.
مسیر دسترسی
هزینه ورودی | رایگان |
بهترین زمان سفر | فصل پاییز و زمستان |
آدرس | استان بوشهر، شهرستان کنگان |
جنوب ایران جهانی متفاوت است با ترکیبی از فرهنگ های مختلف. اگر به بوشهر سفر کردید و جاهای دیدنی بندر سیراف را از نزدیک دیدید، بهعنوان سوغاتی برای ره بال آسمان، خاطراتتان را در بخش نظرات بنویسید.
اگر قصد سفر به بندر سیراف را دارید، برای نیمه دوم سال برنامهریزی کنید.
اقامتگاه بوم گردی نصوری در سیراف و هتل سیراف، هتل دلوار و هتل آپارتمان پاسارگارد در بوشهر برای اقامت مناسب هستند.
ماهی، میگو، خرما و صنایع دستی شامل گلابتون دوزی، منجوق دوزی و حصیربافی از جمله سوغات سیراف هستند.
آرامگاه سیبویه، مسجد جامع، قلعه نصوری، مسجد امام حسن بصری، خانههای اعیانی، آتشکده، گورستان تمدنها، دخمههای باستانی و غیره.